muanyagmentes hotel hotelszoba
Az Accor felszámolja például a műanyag szívószálak, fülpiszkálók, vizes palackok, műanyag táskák, plasztik kulcskártyák használatát; fotó: Pixabay/davidlee770924
Nemet mond az egyszer használatos műanyagra az Accor! A szállodalánc 2022 végéig eltünteti hoteljeiből a műanyag piperecikkeket, poharakat, zacskókat és még a plasztik kártyákat is. Mindez jelentős előrelépés a nemzetközi szállodaiparnak, illetve az Accor-csoportnak, amely 25 éves komolyan tesz a fenntarthatóság és a műanyagmentes hotel érdekében.

Az Accor már korábban kivonta a műanyag szívószálakat és fülpiszkálókat

Az Accor ezzel a lépéssel az ENSZ Global Tourism Plastics Initiative programjához csatlakozott. A szállodalánc évente 120 millió vendéget fogad, és több mint 200 millió fogást szolgál fel. Habár már korábbi intézkedésükkel – megszüntették a műanyag szívószálak, keverők és fülpiszkálók használatát – nagyban csökkentették a környezetterhelés, a műanyagmentes szálloda felé vezető út újabb állomásaként 2022 végéig az összes szállodában kivonják a vendégélményből az egyszer használatos műanyagból készült eszközöket.
műanyaghulladek
Az intézkedéssel tovább csökkentik a környezetterhelést, hozzájárulva az óceánok és a természet műanyagszennyezése elleni küzdelemhez; fotó: Pixabay/annca

A jelenlegi vállalás az alábbi újdonságokat tartalmazza

 • A műanyag személyes piperecikkek és poharak elhagyása 2020 végéig.
 • Az összes ezen felüli egyszer használatos műanyageszköz megszüntetése a szobákban, közös terekben, éttermekben és szabadidős szolgáltatásokban (medencék, fitnesztermek) 2022 végéig.
 • Az egyszer használatos műanyagok, például a műanyag szívószálak, fülpiszkálók, kávékeverők, plasztikpoharak és vizespalackok, műanyag táskák és zacskók, csomagolás (élelmiszernek vagy üdvözlő termékeknek), az elvihető ételek csomagolása és evőeszközei, műanyag ajándékok és üdvözlő termékek (például piperecikkek, papucsok, tollak), plasztik kulcskártyák felszámolása az összes hotelben.

Műanyagmentes szálloda: így csatlakoznak a világ hoteljei

 • Az Accor 94%-a teljesen mellőzi a szívószálak, fülpiszkálók és keverők használatát. A hátralévő 6% (főleg Kínában) 2020 március végéig követi a példát.
 • Az ibis szállodák 89%-a (2087 hotel) adagolókat használ a kozmetikai szereknél, például samponoknál. Az Accor ibis családi szállodái Latin-Amerikában még idén követni fogják a kezdeményezést.
 • A Fairmont új építési és felújítási szabványokat használ, a vendégszobákat például víztisztító csapokkal szerelik fel, mellőzve a palackozott vizet.
 • A csoport új márkája, a a vendégek igényeihez igazítva létrehozott Greet DNS-ének része a műanyagmentesség. A reggelizéshez egyáltalán nem használ eldobható műanyagot, és újrahasználható edényeket vezetett be a vajhoz és a lekvárhoz. Emellett a szobákban és a szálloda további területein sincs eldobható műanyag. Az Accor idén Európában tíz új Greet szállodát tervez nyitni.
muanyagmentes reggeli hotel
Nincs több eldobható evőeszköz és pohár a reggeliknél; fotó: Pixabay/PhotoMIX-Company

Három “R”

Az Accor egyik fő célja – a környezeti hatás csökkentése és a műanyag-alternatívák népszerűsítése mellett – a globális közgondolkodás pozitív megváltoztatása a 3R logikával: Reduce (csökkenteni), Re-use (újrahasználni), Recycle (újrahasznosítani). Vagyis minden egyes kivont termékre az Accor-csoport összes szállodája számára olyan releváns helyettesítőket javasolnak, amelyek figyelembe veszik annak élettartamát a környezeti teljesítmény javítása érdekében. A csoport központja koordinálja a legjobb példák alkalmazását, a szállodák pedig elindítják a saját helyi kezdeményezéseiket. Így például számos Accor szálloda – a Novotel Paris les Halles, a Novotel Yangon Max Myanmar, a Sofitel Bogota, számos szálloda Bali és Lombok területein Indonéziában, illetve az ibis Styles Sao Paulo Anhem – egyedi döntésekkel segíti az egyszer használatos műanyagoktól mentes cél elérését.

Az eldobható műanyagot a horvátországi Hotel Adriatic szállodában is száműzték, a vendégeket is ösztönzik a tudatos életmódra.

Forrás. Turizmus.com

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •