madi furmint unnep kezdő
A nyár utolsó hétvégéjén a finom borok jutnak főszerephez; fotó: Pixabay/PhotoMIX-Company

A naptár szerint ugyan a hétvégén véget ér a nyár, ám ha szomorkodás helyett inkább jó hangulatban búcsúznál az augusztustól, pattanj autóba, és meg se állj a Tokaji borvidék egyik legszebb településéig. A Mádi Furmint Ünnep alkalmából finom borokat, házias ételeket kóstolhatsz, este pedig kezdődhet a buli!

Mádi Furmint Ünnep: az egész családnak jó program

A furmint Tokaj-hegyalja híres borfajtája, amelynek ünnepére idén augusztus 30–31. között kerül sor. A településen 24 helyszínen ünneplik a mádi dűlők büszkeségét, az ásványos ízvilágú furmintot. Lovasok és szekerek, szőlő- és borsáfárok, helyi kézművesportékák és vásári forgatag színesíti a fesztivál központi helyszínét, a Furmint korzót. A nyitott pincéknél és udvaroknál gyógy- és fűszerkert-bemutató, borkóstolók, édes és sós finomságok várnak. Az Europa Nostra-díjas zsinagógában pedig a Tokaj-hegyaljai zsidóság történetét bemutató kiállítást nézheted meg. Eközben a Szőlősgazda Játszópark mesebeli falujában, Hencidán hétpróbás kalandra hívnak minden bátor gyermeket.

mádi furmint ünnep
A Szőlősgazda Játszóparkban kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket; fotó: Mádi Furmint Ünnep Facebook

A zenei aláfestésről többek között a Balkan Fanatik, a TNT, Tordai Zoltán és zenekara, a Kelet Brass Band, a Fekete Lakkcipők és a Sentimento Zenekar gondoskodik.

3 hely, amit látnod kell a környéken

Regéci vár: Az ország egyik legnagyobb vára, a Rákócziak egykori rezidenciája. Az újjáépült, multimédiás eszközökkel izgalmassá tett Öregtorony tetejéről szép időben a Magas-Tátráig is ellátni.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont: Tárlatvezetéssel mutatják be az 1590-ben nyomtatott első teljes, magyar nyelvű Bibliát, a templom freskóit és a nyomdatörténeti múzeumot.

Acetánia, Bodrogkesztúr: Magyarország első ecetmúzeuma, amelynek modern bemutatótereiben mindent megtudhatunk a borecetek történetéről, készítéséről és megannyi fajtájáról – kóstolni kötelező!

Észak-Magyarország rengeteg izgalmas élményt tartogat. Útban Tokaj felé ne hagyd ki a Mátra első libegőjét!

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •