Mi számít antioxidánsnak, és miben találhatók?

Rengeteg antioxidáns hatású anyag van a természetben. Ezek egyrészt olyan vegyületek, főként enzimek, melyeket a szervezetünk saját maga termel. Másrészt pedig olyan anyagok, amelyeket kívülről, az étrenddel viszünk be a szervezetbe. Az élelmiszerekben megtalálható legfontosabb antioxidánsok a következők:

C-vitamin – forrásai: zöldpaprika, saláták és egyéb zöldségfélék, citrusfélék, kivi, friss gyümölcsök, savanyított káposzta, petrezselyem, csipkebogyó

Karotinfélék (ezek egy része az A vitamin elővitaminja) – forrásai: élénksárga, piros és zöld színű zöldségek, gyümölcsök, például paradicsom, kukorica, sárgarépa, sütőtök, paraj, brokkoli

E -vitamin – forrásai: növényi olajok, gabonafélék csírája (például. búzacsíra), leveles zöldségek, de takarmánytól függően a hús, tojás, máj is tartalmazhatja

Színanyagok (például a flavonoidok, antociánok) – forrásai: piros bogyós gyümölcsök, vörösbor, kakaó, kávé, tea

Szelén – forrásai: halak, húsok, belsőségek, teljes értékű gabonák

Cink – forrásai: máj, hús, tojás, hüvelyesek

antioxidánsok gyümölcsök
Az ősz top-gyümölcse, a szőlő igazi antioxidáns bajnok

Az ősz eleje még számos friss szezonális finomságot kínál. Ilyenkor érdemes betárazni idénygyümölcsökből és -zöldségekből, és akár lekvárok, szendvicskrémek, szószok formájában, akár mirelitként eltenni belőlük a téli, tavaszi időszakra. De ha nem tudunk rendszeresen piacra járni, hasznos lehet azokra fókuszálni, ami nem romlik meg pár nap alatt. Ilyen most a kukorica, sárgarépa, és a hidegebb időszak beköszöntével a savanyított káposzta, csipkebogyó, illetve egész évben a növényi olajok, kakaó, teljes értékű gabonák. De gondolkodhatunk olyan termékekben is, amelyek hozzáadott antioxidánsokat tartalmaznak és nem romlandóak: például már kapható számos olyan ital is, mely hozzáadott antioxidánsokat tartalmaz.

Hogyan fogyasszuk az antioxidánsokat?

Ahogy a felsorolt forrásokból látszik, antioxidáns vegyületek nem csak a zöldségekben és a gyümölcsökben vannak. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend tudja biztosítani a sokrétű tápanyagbevitel mellett az étrendi antioxidánsok megfelelő fogyasztását is. De bármennyire sok pozitív hatása is van az antioxidánsoknak, túlzott mennyiségben fogyasztva egészségkárosító hatásúak lehetnek. Túlzott bevitel élelmiszerekkel nem lehetséges, étrend-kiegészítőkkel azonban igen. Emiatt (sem) javasolt a nagydózisú antioxidáns vitaminok (különösen E, A) szedése.

Az immunrendszer erősítéséhez további tippeket itt találsz.

Forrás: Coca Cola/Fuztea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2