Régi-új Suzuki Vitara GLX Allgrip tesztünkből kiderül!

A Suzuki Vitara Magyarországon évek óta az értékesítési listák élén szerepel. Kár, hogy egy kicsit az utcakép részévé vált, így hajlamosak vagyunk elmenni mellette. Pedig annyira eltalált a formája és ahogy a korábbi részletes tesztünkben bemutattuk a Suzuki Vitara automata váltós, panorámatetős GLX csúcsváltozatát elég jól is muzsikál a való életben.

Ezúttal egy négykerék meghajtású (Allgrip), de manuális váltós példány járt nálunk. A modellfrissítés küszöbén járva úgy döntöttünk nem egy újabb „klasszikus” autós tesztet készítünk, hanem egy praktikus összefoglalót a még kapható, de modellfrissítés előtti Suzuki Vitaráról. Részletes írásunkban cizelláltan megtaláltok minden egyéb paramétert, a fókuszt most viszont arra helyeztük miért választja valaki a Suzuki Vitarát vagy éppen mi tántorítja el ettől.

Külső

Előnyök: jól néz ki és szép, élénk színekben kapható, kicsit olyan, mint egy Matchbox Range Rover… A kis terepjáró forma bizony nem akar kimenni a divatból, az emelt magasság pedig a derékfájósok számára is előnyös: beszálláskor nem kell „leülni a földre”, hanem kényelmes magasságban foglalhatunk helyet. Ez gyakorló szülőként sem hátrány, ha a gyerekülésbe helyezzük csöppségünket. A magasabb üléspozíció a szubjektív biztonságérzetünknek is kedvez.

Hátrányok: idővel az utcakép részévé vált a forma, igencsak megérett a megújulásra, amit most a modellfrissítés hozott el, bár elég óvatosan nyúltak az egyébként jól eltalált formához.

Belső

Előnyök: Méretéhez képest tágas belső tér fogad minket és egy kiscsalád számára elégséges csomagtartó. Különösen tetszik a GLX modellben a régi japán autókat idéző finom plüss ülés, ami hosszabb távon is kényelmes. Minden gomb és kapcsoló ergonomikusan kézre áll, klasszikus japánautós érzés kezelni. A klíma panel külön gombokat kapott, üdítő, hogy nem egy digitális menüből kell kezelni. Bár tolatókamera is segíti a tájékozódásunkat, a körbe üvegezésnek köszönhetően könnyű kilátni minden irányban, ez az előny ma már a „dizájn oltárán” el szokott veszni…

Hátrányok: Kár, hogy az ülések fantasztikus, 90-es éveket visszaidéző anyagából egy gramm sem jutott a hátsó ajtókra, azokat kopogós kemény műanyag borítja. Legszívesebben vennék az üléskárpitból egy pár folyómétert és egy ügyes kárpitossal mindent bekárpitoztatnék a plüss szövettel, talán még az otthoni bútoraimat is! A központi kijelző bár egyszerűen kiismerhető, ráfért a modellfrissítés kapcsán hozott új digitális kezelőfelület, de erről majd a részletes új Vitara tesztünkben tudunk beszámolni.

Menettulajdonságok

Előnyök: Végre egy autó, amelyet kellően harapósnak érzek. Már az első pár méteren meglepett a Suzuki Vitara által nyújtott közvetlen vezetési élmény, a kissé nyers de kellemes négyhengeres turbós benzinmotor, amelynek 130 lóerejét esküszöm többnek érzetem. A könnyű karosszériát csak úgy repíti ez az erőforrás, a pontos kézi váltó pedig hozzátesz a klasszikus értelemben vett „autózáshoz”. A kanyarokban stabil, a négykerék meghajtás pedig más autó számára vállalhatatlan dűlőutakon is magabiztossá teszi a Vitarát. Kifejezetten jó konstrukció ez a hazai utakra.

Hátrányok: Nem tudok a menetdinamikával kapcsolatban hátrányokat írni, talán egy nagyon kicsit kemény a rugózása, de ez az autó mértosztályában a stabilitás jegyében teljesen elfogadható, nem kellemetlen vele utazni.

Költségek

Előnyök: Az autó fogyasztása baráti: 6-7 liter között autópálya tempóban lehet vele autózni, városban sem fogyaszt 7 liternél többet. A szerviz hálózat talán a leggyakoribb az országban és a magyarországi gyártásra tekintettel az alkatrész ellátás is stabil és olcsó.

Hátrányok: A tesztelt korábbi Vitara változat abszolút ár-érték bajnok, ráadásul az árát is jól tartja, kár lenne itt bármit okoskodni. A modellfrissített Vitara azonban már a Suzuki nagyobb modellje, az S-CROSS árszintjén mozog, ami azért felvet néhány kérdőjelet.

Árak, felszereltségek:

A modellfrissített Suzuki Vitara mellett még kapható a cikkben is szereplő korábbi változat. Ennek alapára 6.990.000 Ft-tól indul kedvezménnyel. Az új verzió 7.790.000 Ft-tól indul. A tesztelt modell ára GLX felszereltséggel: 8.440.000 Ft, a modellfrissített variáns GLX változata: 9.390.000 Ft. Hamarosan részletes teszttel jelentkezünk a modellfrissített változatot is bemutatjuk, aztán mindenki eldöntheti megéri-e az ártöbbletet az enyhén „ráncfelvarrt” külső és a modernebb műszaki tartalom a változatlan motor és váltó mellett. Úgy véljük a legnagyobb versenytársa a modellfrissített Vitarának, a Suzuki házon belüli modellje: az S-CROSS.  Ahogy korábbi S-CROSS tesztünkből kiderül, az valamivel nagyobb és kényelmesebb autó azonos motorral és hasonló kompakt előnyökkel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •