ideális sportág testmozgás
Ha stresszként éljük meg a sportolást, könnyen elveszíthetjük a motivációnkat; fotó: Freepik/drobotdean

Nem jut rá elég idő, nem hozza a várt feltöltődést, esetleg kipipálandó kötelességként tekintünk a sportolásra? Vagy csak azért nem mozgunk eleget, mert még nem találtuk meg azt a mozgásformát, ami örömet okoz? A rosszul kiválasztott sport könnyen elveheti a kedvünket, pedig a rendszeres és helyesen végzett testmozgás a mentális és a fizikai egészséghez elengedhetetlen. A Rexona #TégedMiMozgat kampánya keretében most összegyűjtötte azt az 5 szempontot, ami által könnyen kiderül, mi is az ideális sportág számunkra.

1. Testi alkalmasság

A magasak biztosan jól kosárlabdáznak, hosszú lábakkal pedig maratont lehet nyerni – ezekhez hasonló népi bölcsességekkel nap mint nap találkozunk. Mégis a gyakorlatban a kelleténél kevesebbszer figyelünk oda a fizikai sajátosságainkra. Gergelyfi Róbert, a mitsportoljak.hu sportágválasztási szakembere szerint egy sportban való eredményességünket befolyásolja a testalkatunk, és a rosszul kiválasztott mozgásformának a lelki tényezők mellett akár egészségügyi következményei is lehetnek. Épp ezért, mielőtt nekikezdünk egy új területnek, vegyük figyelembe az alkati sajátosságokat: sportantropometriai vizsgálattal meg lehet határozni, hogy alkatunkat is figyelembe véve melyik mozgásforma lesz az ideális sportág.

2. Az ideális sportág és az alapvető érzelmek kapcsolata

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy “melyik sport való nekem”, akkor ugyan klisének tűnhet, de nem szabad elfeledkeznünk az alapvető érzelmekről sem. Nem érdemes annak focizni, aki retteg a labdától, és víziszonyosok sem fogják élvezni a kajakozást. Ugyanez vonatkozhat a magassággal, eséssel kapcsolatos félelmekre, például az akrobatika vagy a jégkorcsolyázás esetében. Igaz, hogy gyakorlással idővel csökkenhetnek a fenntartásaink, de nem az a jó megoldás, ha mindenáron megpróbálunk alkalmazkodni. Amennyiben stresszként éljük meg a sportolást, könnyen elveszíthetjük a motivációnkat – ezt felismerve keressünk inkább olyan mozgásformát, amivel komfortosabbak vagyunk.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

1
2