borászat szőlészet bopince
A megmérettetésen tarolt Tokaj és Szekszárd; fotó: Freepik/bearfotos

Magyarország legszebb szőlőbirtokai három kategóriában versenyeztek. Kis-, közép-, és nagybirtok kategóriákban indulhattak a borászok, és mintegy 130-an vettek részt a megmérettetésben – közölte a versenyt szervező Bor és Piac szaklap főszerkesztője. A weboldalra regisztrált borászatok közül az első körben internetes szavazáson választották ki kategóriánként a legjobb kilencet, akiket a zsűri felkeresett és értékelt. Vizsgálták a pincészetet, a technológiát, a tisztaságot, a szőlőterületet, a birtokot, a bort és a vendéglátási lehetőségeket is. Most pedig íme, Magyarország legszebb szőlőbirtokai!

A tíz hektárig tartó kisbirtokok között a Dobogó Pincészet nyert a Tokaji Borvidékről. A második Szekszárdról a Tringa Borpince lett. A harmadik a Pannonhalmi Borvidékről, Nyúlból a Cseri Pincészet lett.

Dobogó Pincészet
Dobogó Pincészet – fotó: FB

A tíz és ötven hektár közti középbirtokoknál az Eszterbauer Borászat nyert, a Vesztergombi Pince lett a második, a Hetényi Pincészet pedig a harmadik, mindhárom borászat szekszárdi. Az Eszterbauer Borászat tulajdonosa, Eszterbauer János elmondta: 16 éve folyamatosan építkeznek, a borbarátok és a turisták szavazatai pedig visszaigazolták azt, hogy milyen elegáns és szép környezetet építettek Szekszárdon.

Eszterbauer Borászat
Eszterbauer Borászat – fotó: FB

Az ötven hektár feletti nagybirtokoknál a szekszárdi Bodri Pincészet lett az első. A Koch Borászat Borotáról és a Hajós-Bajai Borvidékről szerezte meg a második helyet. A szekszárdi Schieber Pincészet lett a harmadik.

Forrás: MTI