jessi combs
39 évesen, saját rekordját akarta épp megdönteni fotó: Instagram

Meghalt Jessi Combs, a világ leggyorsabb női sofőrje. Combs rekorddöntés közben szenvedett balesetet az autójával augusztus 27-én délután, és szörnyethalt. Az oregoni Alvord-sivatagban próbálkozott azzal, hogy megdöntse a leggyorsabb földi sebesség rekordját.

Jessi Combs, a csúcsdöntő

Combs korábban kiérdemelte a “leggyorsabb nő négy keréken” becenevet, miután 2013-ban egy sugármeghajtású North American Eagle Supersonic Speed Challenger autóval megdöntötte a sebességi rekordot 632 km/órával – abban az oregoni sivatagban, ahol most a tragédia történt.

A “négy keréken” jelző azért fontos a címében, mert egy háromkerekű rakétaautóval Kitty O’Neil kaszkadőr tartja a rekodot 825 km/órás sebességgel – állítólag egy ponton közel 1000-rel is haladt. 1976 óta ez a női abszolút szárazföldi csúcs.

Jessi Combs
Amerikában éveken át vezetett autós tévéműsorokat (fotó: Facebook/Jessi Combs)

Jessi a 2010-es évek elején vágott bele aktívan az autóversenyzésbe, és közben versenyautók építésével is foglalkozott. 2013-as sebességrekordját három évvel később megdöntötte, ekkor 767 km/órával száguldott.

Saját rekordját akarta megdönteni

A balesete előtt azzal próbálkozott, hogy még ezt a rekordot is túlszárnyalja, miután egy korábbi tesztkörön sikerült neki a 777 km/óra. A baleset részletei nem tisztázottak, konkrétumokat egyelőre nem közöltek róla. A héten Jessi még posztolt az Instagramon, azt írta: “Az emberek azt mondják, hogy őrült vagyok. Köszönöm.”

Combs a versenyzés mellett vezette az Állítólag… című, mítoszokat leromboló műsort, illetve több autós tévémagazint is, rengeteg autós kategóriában volt az első nő. Mindig fontos volt neki a nők támogatása, például saját hegesztőfelszerelést forgalmazott kifejezetten nőknek, illetve többekkel online támogatta őket abban, hogy ipari készségeket tanuljanak.

Nyugodjék békében!

Jessi kétségtelenül beírta nevét az autóversenyzés történetébe, és bebizonyította, hogy nőknek is van helye az autók világában. Akárcsak Bertha Benz, akinek első autós útját ma már az egész világ ismeri, valamint Sophie Opel, aki nélkül valószínűleg a német autógyár sem működne immáron 120 éve.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •