Kamarazenei koncertek

A szerelem és a Brunszvik családhoz tartozó barátság Beethovent több zenei művének komponálásában inspirálta. Jozefin nőalakjáról mintázta a Fidelio hősnőjét, illetve például a Waldstein szonáta Adagio tétel alapmotívumának ritmusa a hölgy nevét adja ki. A lányok bátyja, Ferenc is jó barátja, és mecénása lett a zeneszerzőnek, állítólag az ő tiszteletére ajánlotta az Appassionata zongoraszonettjét, amelynek komponálását Beethoven Martonvásáron fejezte be.

martonvásár beethoven emlékmúzeum
(Fotó: martonvasar.hu)

A zenei időutazásnak mi is részesei lehetünk, hiszen a nyáron több alkalommal is tartanak kamarazenei koncerteket a kastélyhoz tartozó angolparkban. A csodálatos 77 hektáros zöld terület közepét egy mesterséges tó foglalja el; ezen lévő kis sziget ad otthont a koncerteknek. A kellemes nyárestén, madárcsicsergés mellett Beethoven darabjait hallgatva valóban olyan lesz, mintha visszautaznánk az időben! A koncertek dátumáról és a jegyárakról részletek itt érhetők el.

Az angolpark és a tó

A Brunszvik család nemzedékeken keresztül ápolta, igazgatta a kastélyukhoz tartozó park fejlesztését, hogy az valóban olyan legyen, amilyennek ma érzi az ember; egy kis paradicsomi hely a természet lágy ölén. A kert magas fenyőivel és platánfáival szinte körbeöleli a közepén lévő tavat s így tökéletes harmóniát árasztva alkotnak egységet egymással.

martonvásár
(Fotó: martonvasar.hu)

Ottjártunkkor teljes flow-ba kerültünk azáltal, hogy csak néztük a minket körülvevő természetet. Szitakötők rezegtették leheletvékony szárnyacskáikat a virágok szirmain, békák brekegtek a tó parton, vadkacsák hápogtak és úsztak a vízen. A Nap lágy sugarakban tört át a fák árnyékos lombjain keresztül, a tó sima vize pedig csodálatosan visszatükrözte a park és a szigetet összekötő fahíd képét. Ha az ember próbál a jelenben maradni s arra koncentrálni, akkor itt jó eséllyel sikerülni fog neki; egyszerűen nem tudtunk semmi máson gondolkodni, csak figyeltük a természet rezdüléseit és elemeinek csodaszép összhangját.

Meg-megállva, gyönyörködve a tájban, mely a tó körül minden oldalról más miatt volt varázslatos, 2-3 óra alatt értünk vissza a kastélyhoz és a Beethoven emlékházhoz. Megéhezvén, a jegyiroda melletti büfében csillapítottuk étvágyunkat egy könnyű szendviccsel és limonádéval, de a belépőjegyünkkel akár 10% kedvezménnyel is ebédelhettünk volna a nem messze található Postakocsi Étteremben.

Martonvásár kastélya és kertje méltán nevezhető ékszerdoboznak, az ember már az itt töltött pár óra alatt is feltöltődik, és garantáltan csodás élményekkel gazdagodik. Addig amíg a pandémia miatt nem utazhatunk külföldre, szánjunk egy kis időt közvetlen környezetünk felfedezésére. Legutóbbi utazási ajánlónkban eljátszottunk a gondolattal, milyen lehet Budapest turista szemmel, nekünk nagyon bejött, tapasztaljátok meg ti is.

A cikk eredeti szerzője Szabó Petronella, a petrazworld.com utazási blog szerzője

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2