Daniel Tunde
Dániel Tünde jelenleg Németországban dolgozik

Tudtad, hogy az autók felnijeit egy külön dizájn csapat tervezi? És hogy a szakma egyik legjobbja magyar, ráadásul nő? Dániel Tünde mint autódizájner jelenleg éppen az Audinál dolgozik nap, mint nap azon, hogy az autók legfontosabb kiegészítői, a felnik tökéletesen passzoljanak mind formatervben, mind funkcióban a legújabb modellekre. Szabadidejében blogol és vlogol, hogy megmutathassa a világnak az autóipar női oldalát. Videóbejegyzéseiben a dizájn oldaláról is sokszor nagyító alá veszi az iparágat és betekintést enged a kulisszák mögé.

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a felniket is külön dizájn csapat tervezi. Mit csinál egy felnitervező?

A felnik az autó külsejének legnagyobb kiegészítői, ezért fontos, hogy összhangban legyenek az adott modell formatervével. A felnitervezőnek olyan dizájnt kell kialakítania, ami illik az adott modellhez. A tervezési folyamat rajzolással, új ötletek és formák kitalálásával kezdődik, amit később 3D modellek formájában alakítunk véglegessé. Az autódizájner munkájának szerves része a beszállítóinkkal való szoros együttműködés, akik a gyártásba kerülő felniken még alakítanak annak érdekében, hogy a kerék megfeleljen az összes biztonsági előírásnak.

Audi e-tron autódizájner
Az új Audi e-tron a Tünde által tervezett felnivel

Hogyan kell elképzelni egy felnitervező autódizájner munkanapját?

Bizonyos értelemben ez is egy klasszikus irodai munka, jellemzően reggel fél kilenckor-kilenckor kezdek a stúdióban, leülök a tervezőasztalhoz, és többnyire délután öt-hat óráig dolgozom. Amikor új projektünk van, vázlatokat készítek, ötleteket gyűjtök. Amennyiben már előrehaladottabb a folyamat, akkor a modellezőkkel konzultálok, a beszállítóinkkal egyeztetek, esetleg fel is keresem őket. Minden egyes munkában valami újat kell kitalálnom és ez olykor nem könnyű, éppen ezért folyamatosan keresem az inspirációkat. Az inspiráció és a kutatás kulcsfontosságú a kreativitás ébrentartásához, hogy aztán megérkezzen az ötletet adó szikra. A nemzetközi hangulat amiben dolgozom, nagyon sok motivációt ad számomra.

A munkafolyamat melyik része a kedvenced?

A tervezés és ez is a legizgalmasabb. Jelenleg fejlesztéssel, 3D nyomtatással kapcsolatos projekteket viszek a csapatommal, sok kutatómunkát végzek a lehetséges technológiákról, anyagokról, ami szintén nagyon-nagyon izgalmas.

autódizájner tünde
Nem csak munkaidejében, szabadidejében is imád autókkal foglalkozni

Az autókat gyerekkorod óta imádod. Mikor tudatosult benned, hogy mindenképpen az autóiparban képzeled el a jövődet?

Tinédzser koromban Forma-1 rajongóvá váltam és éreztem, hogy valamilyen formában nekem majd az autókkal kell foglalkoznom. Viszont az autótervezéssel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ismerkedtem meg. Csodálattal figyeltem az “autó szakon” végzőket. Akkor tudatosult bennem, hogy tényleg ez az, amivel hivatásszerűen szeretnék foglalkozni. Az egyetemen lehetőségem nyílt rá, hogy izgalmas és nagyszabású projekteken dolgozhassak az egyik legnagyobb német prémiummárka, a Mercedes-Benz közreműködésével. Miután elkészítettem a diplomamunkámat tudtam, hogy ezen a területen képzelem el a karrieremet, mint autódizájner.

Az interjú a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3