vegyszerek háztartás takarítás
A lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatjuk, melyik termék mennyire biztonságos; fotó: Freepik/wayhomestudio

Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak, például veszélyes lehet a hormonháztartásra, de a takarító és tisztítószerek a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot. Az Androidra és iOS-re is ingyen letölthető app három színű pontrendszerrel mutatja meg, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket vigyük haza.

Így működik a háztartási vegyszer applikáció

Az alkalmazás hat termékkörben – például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek – csaknem 700 tisztítószert tartalmaz. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait. Valamint a színskálával jelzi, hogy “Jó választás!” (zöld besorolás), “Válts zöldebbre!” (sárga jelzés) vagy “Használd körültekintően!” (piros jelzés).

vegyszer applikáció

Az egyesület szerint a vegyszer applikáció segít majd, hogy elkerüljük a háztartási vegyszerek káros hatásait. Hiába a csomagolásokon feltüntetett logók, címkék, zöld, öko, környezetbarát, vegán minősítések, ebben az információ-zajban nem elvárható, hogy egyesével kiderítsük, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Ez az app egy olyan eszköz, amellyel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatjuk, melyik termék mennyire biztonságos. Akár már a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezünkben egyszerűen el tudjuk dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat)unk magunknak és a Földnek.

A fenntartható háztartás kialakításához ebben a cikkben gyűjtöttünk össze hasznos praktikákat.

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •