Macallan whisky
Az egyik legrégebbi skót lepárló single maltjai komplex, kifinomult ízvilággal rendelkeznek

Luxus autómárkák kiállításain és párizsi divatbemutatókon állandó vendég a Macallan whisky, amelyért itthon is sokan rajonganak. Az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig már az átlagfogyasztó számára is elérhető. De nézzük, mit is kell tudni az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskyről? Bemutatásához a regionális márkanagykövet, Anna G. Metaxas segítségét kértük.

195 éves a Macallan whisky

A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky neve összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval. Metaxas szerint, aki szívesen költ egy kis luxusra és egyedülálló minőségre, valamint tiszteli a tradíciót, az az egyik legrégebbi skót lepárló single maltjaival biztosan nem nyúl mellé. Magyarországon egyébként egyes bárok és viszonteladók kínálatában érhető el.

Anna_Metaxas Macallan whisky
Először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky regionális márkanagykövete, Anna G. Metaxas

80-100 éves tölgyekből készülnek a hordók

Európai és amerikai tölgyből készült hordókban érlelődik az ital. Az érés során annyira elmélyülnek az ízek, hogy a Macallan esetén a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb lehet, mint az évek száma. Nem véletlen, hogy a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. Ő az, aki ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is. Ezeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek a kívánt aromákkal. A Macallan whisky ennek köszönheti aranyló, borostyánsárga színét, valamint selymes, lágy ízvilágát.

Macallan whisky: tisztán vagy koktélként

Tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra, elsősorban tisztán fogyasztva ajánlják a Macallan whiskyt. De az sem ördögtől való gondolat, ha akár koktél alapanyagként tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp se nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

skot Macallan whisky
A Macallan whiskykre jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák

300 millió forint egy üvegért?

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk iránt az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb a kereslet. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly.

Ha a whisky mellett más italt is kipróbálnál a meleg nyári estéken, választhatsz gyümölcsös koktélokat, esetleg dönthetsz egy lendületes és friss gyöngyözőbor mellett. Vagy próbáld ki, milyen az, amikor a gin lilává változik a poharadban.

Fotók: Uniomedia

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •