biztonságos repülés repülőtér

Sokak számára jó hír, hogy a Budapest Airport a járatok jelentős részének újraindítását tervezi. Az áprilisi mélypont után így lassan újraindul az élet a Ferihegyi repülőtéren. Mielőtt azonban a részleteket ismertetnénk, érdemes felidézni, mekkora volt a visszaesés a reptér forgalmában az elmúlt időszakban.

A tavalyi utasforgalmi rekord idén biztosan elmarad

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének vezetője a társaság Facebook-oldalán közzétett levelében április elsején azt írta, hogy a közelmúltbeli fejlemények mindent felülírtak, és ez az időszak minden bizonnyal fekete tavaszként vonul majd be a repülés történetébe. Mint írja:

  • Egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon 154 járat indult innen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Ma 20.
  • Egy évvel ezelőtt 45 701 ezer utast köszönthettünk itt Budapesten. Ma 521-et.
  • Egy évvel ezelőtt egy jobb márciusi napon több mint 4500 autó állt a parkolóban. Ma 500 olyan autót tárolunk ingyenesen, amelyet nem tudtak elvinni külföldi utasaink.
üres repülőtér budapest airport járatok
Az utóbbi hónapokban ez a látvány volt jellemző a világ összes repülőterére, így a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasvárójára is (Fotó: Freepik)

Rolf Schnitzler azt is leírta posztjában, hogy a levél írásának időpontjában a repülőterek világszerte kongtak az ürességtől. Sokkolóak a számok: az IATA akkori előrejelzése szerint Európa a járvány idején légiközlekedési kapacitásainak 90%-át átmenetileg elveszíti; az európai repülőterek 14 milliárd eurós bevételkieséssel számoltak.

A fenti tények tükrében örvendetes fejleményekről számolhatunk be: május második felétől fokozatosan egyre több légi járat indul újra útnak Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kifutóiról. Elsőként európai városok érhetők el újra, a távolabbi úti célok, például Sanghaj és Dubaj felé csak júliustól indulnak járatok. Az is tény ugyanakkor, hogy több járat indulása a határzárak és a karanténszabályok alakulásának függvénye.

A következő oldalon megtaláljátok, hgy melyek azok a Budapest Airport-járatok, amelyek hamarosan újra elérhetők lesznek.

1
2