lejárt jogosítvány forgalmi
(Fotó: MTI Fotó/Pénzjegynyomda)

A március 11. és július 3. között lejáró és lejárt okmányok Magyarországon december 15-éig érvényesek. Az intézkedés vonatkozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség idejére is. Köszönhető ez annak, hogy a kormány 180 nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét, írja az MTI.

Kormányablakbuszok is segítik a biztonságos ügyintézést

A veszélyhelyzet ideje alatt több mint 660 ezer okmány érvényessége járt le. A hosszabbítással viszont az állampolgároknak már kellő idejük lesz az ügyintézésre. Könnyítés az is, hogy a legtöbb elkészült okmányt a veszélyhelyzet után is postai úton kézbesítik, egyszerűbb lesz a vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézés, és újraindulnak a kormányablakbuszok is, amelyek menetrendje a kormanyablak.hu oldalon érhető el.

A lejáró okmányok érvényességének meghosszabbításával így csökkenteni tudják az ügyfélszolgálaton a személyes találkozások számát. Ennek köszönhetően a kormányablakok ügyfélforgalma a veszélyhelyzet ideje alatt mintegy 2,4 millióval kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában.

Forrás: MTI