kis lakokocsi
Ha egy igazi kalandra vágysz, indulj útnak egy lakókocsival (Fotó: Van Can)

Hány, de hány amerikai filmben láttuk már azt a képsort, amikor a főszereplő bepakol egy frissen vásárolt lakóautóba, majd átadva magát a szabadság érzésének nekivág az országútnak. Ennek a filmnek a főszereplői akár mi is lehetnénk! Az Egyesült Államokban reneszánszát éli a lakóautós nyaralás: a szabadság és a lakókocsis élet szerelmeseiről korábban mi is írtunk. 

volkswagen kisbusz
Ezzel a cuki Volkswagen kisbusszal mi is útnak indulnánk (fotó: Pixabay/Poposky)

Kötöttségektől mentesen

Ez a fajta életre szóló kaland ráadásul olcsóbb és flexibilisebb is, mint egy klasszikus út, hiszen nem vagyunk időhöz és szálláshoz kötve. Mellette szól a kényelem és természetesen a hamisítatlan amerikai életérzés. Ráadásul a természetközeli időtöltés feltölti az utazót. A lakóautózás kiváló lehetőség családok részére, kisgyerekkel is, baráti társaságoknak, akár egyszerre több lakóautó is bérelhető. Ha lakókocsival Amerikába mennénk, az utazást applikációkkal, előfoglalásokkal és a tapasztalt utazók tanácsaival könnyebbé tehetjük.

női vezető
Akár Amerikát is felfedezheted egy lakókocsival (fotó: Pixabay/Volker Glatsch)

Lakókocsival Amerikába: aranyszabályok

Az útvonaltervezés nagyon fontos, mert a távolságok a városok és nemzeti parkok között sokkal nagyobbak, mint európai viszonylatban. Figyeljünk az alábbiakra:

 • mely utak járhatók lakóautóval és melyek nem;
 • léteznek időszakosan megnyitott útvonalak (időjárás függvényében bármikor lezárhatják), ez 5-6 órás kerülőt is jelenthet;
 • az üzemanyagárak kedvezőbbek, mint Európában, de figyelni kell rá, hogy távol lehetnek egymástól az töltőállomások, így nem szabad utolsó pillanatra hagyni a tankolást;
 • New Yorkban nem lehet az utcán megállni lakóautóval, csak néhány órára.

  lakóautó úton
  A lakóautó a végtelen szabadság érzését adja (fotó: Pixabay/Siggy Novak)

Ezek a legkedveltebb részek

A lakóautóbérlés Amerikában a magyar utazók között még mindig különlegességnek számít, de egyre többen választják ezt a módot – állítja az amerikai utazások szervezésével foglalkozó Világszerte Travel.

2018-ban nyolcvanezer magyar repült az Egyesült Államokba, ami nyolc százalékkal több, mint egy évvel előtte. A lakókocsit bérlők között a legkedveltebb részek a nyugati part államai, nemzeti parkjai, például Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona, illetve Florida. A déli rész – Texas, Louisiana, Alabama, Georgia – pedig az egyik legjobb és legkülönlegesebb úti cél lehet, melyet egyre többen felfedeznek.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •