kutya az autoban gyerekekkel
Csak akkor dugja ki a fejét a kutya az ablakon, ha áll az autó (fotó: 123RF)

Itt a nyár, nyaralni indul a család. De mi legyen a kutyával? Ha szeretnénk magunkkal vinni kedvencünket, akkor az ő biztonságára is figyelnünk kell!

Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, a kutyatartók 57 százaléka pedig szokta szállítani négylábúját. Vagyis minden második eb utazik autóval bizonyos időközönként. Egy hazai felmérésből kiderül, hogy sajnos csupán elenyésző számban rögzítik őket biztonságosan, és ez nem csak a kutya, de az utasok, sőt más autósok biztonságát is veszélyezteti. Hogyan kell ezt jól csinálni? Mikor van biztonságban kis kedvencünk az autóban? Mutatjuk!

kutya_hatsoules_ham
Utazás a hátsó ülésen szigorúan bekötve (fotó: Pixabay)

Már 50 km/h-nál is kockán forog a kutya épsége

A nem megfelelően rögzített állat, legyen akár ölben, akár szabadon az utastérben, komoly veszélyben van. „Csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítják a kis kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített boxot alkalmaznak. Egy 2 kilogrammos Yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak” – mondta el dr. Tokodi Panna, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának rendőr főhadnagya.

Ebben az esetben nem csak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog. Ráadásul az utasok sincsenek biztonságban, hiszen ekkora tömegű becsapódás komoly sérüléseket tud okozni.

A cikk a következő oldalon foytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3