kutya az autoban gyerekekkel
Csak akkor dugja ki a fejét a kutya az ablakon, ha áll az autó (fotó: 123RF)

Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, a kutyatartók 57 százaléka pedig szokta szállítani négylábúját. Vagyis minden második eb utazik autóval bizonyos időközönként. Egy friss hazai felmérésből az is kiderül, hogy sajnos csupán elenyésző számban rögzítik őket biztonságosan, és ez nem csak a kutya, de az utasok, sőt más autósok biztonságát is veszélyezteti. Hogyan is kell ezt jól csinálni? Mikor van biztonságban kis kedvencünk az autóban?

kutya_hatsoules_ham
Utazás a hátsó ülésen szigorúan bekötve (fotó: Pixabay)

Már 50 km/h-nál is kockán forog a kutya épsége

A nem megfelelően rögzített állat, legyen akár ölben, akár szabadon az utastérben, komoly veszélyben van. „Csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítják a kis kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített boxot alkalmaznak. Egy 2 kilogrammos Yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak” – mondta el dr. Tokodi Panna, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának rendőr főhadnagya.

Ebben az esetben nem csak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog. Ráadásul az utasok sincsenek biztonságban, hiszen ekkora tömegű becsapódás komoly sérüléseket tud okozni.

Így utazik a magyar kutya az autóban

Biztonságos módon csupán az esetek 21 százalékában utaznak az ebek: csak minden ötödik autózás esetén óvják a gazdik házi kedvencüket speciális hám, biztonsági öv vagy boksz használatával. A Groupama Biztosító felmérése szerint a kutyák szállításakor leggyakrabban valamelyik utas fogja az állatot az ölében (37 százalék) vagy a kutya a hátsó ülésen ül szabadon (27 százalék). Mindkét módszer magában hordozza a baleset veszélyét. Nem csak hirtelen fékezésnél okozhat gondot az efféle szállítás, könnyen előfordulhat, hogy a kutyát olyan inger éri, amelyre ösztönösen reagál – felpattan, előreugrik a vezetőhöz vagy elkezd ugatni. Ezek bármelyike megzavarhatja, megijesztheti a sofőrt, ami szintén szerencsétlenséghez vezethet.

Miközben a megkérdezettek közül sokan választanak kevésbé biztonságos szállítási módot, tartanak is ennek következményeitől. A kutyát azok is féltik autózás közben, akik az ölükben utaztatják. Esetükben 40 százalék tart attól, hogy valami baja lesz kedvencének.

A nők a kutyáért aggódnak, a férfiak a kárpitért

A kutatásból az is kiderült, hogy a tulajdonosok számára kedvencük utaztatása sok esetben okoz frusztrációt. Csupán 20 százalékuk vallotta, hogy semmi sem zavarja őket, amikor kutyájukat szállítják. A férfiak elsősorban autójukat féltik: 40 százalékuk sorolta a zavaró tényezők közé, hogy kutyaszőrös, sáros vagy nyálas lesz a jármű. A nők közül valamivel kevesebben tartják ezt bosszantónak, 30 százalékuk jelölte meg problémaként. Ám amikor a kutya komfortérzete a kérdés, a férfiakhoz képest 10 százalékkal több nő tart attól, hogy az állatnak rossz érzést okoz az autóban utazás.

auto_ablak_kutya_2
Cuki, de veszélyes a lehúzott ablaknál utazó kutya (fotó: Pexels)

Kutya az autóban: 5+1 tipp az utazáshoz

1. Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet.

2.   Ha nincs speciális rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon!

kutya autoban szallitas
Hámmal és övvel rögzítve biztonságos igazán az utazás (fotó: DMB)

3.   Ne engedjük, hogy a kutya kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a járművezetőre, a többi közlekedőre és házi kedvencünkre nézve is balesetveszélyes lehet.

4.   Csomagtérben csak akkor szállítsuk az állatot, ha azt rács választja el az utastértől.

kutya melle milyen kocsit karpit csomag
Fontos, hogy kényelmesen elférjen az eb, és könnyen tudjon ki- és beszállni; fotó: Smartermedia

5.   Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.

+1. Az ismerős szagok megnyugtatják az ebet, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

Jó tudni, hogy nem minden autó egyformán alkalmas a négylábú családtagok szállítására. Van néhány alapvető irányelv, hogy kutya mellé milyen kocsit válasszunk, érdemes az alábbi szempontokat mérlegelni.

(X)