skócia megallo
Ez Skócia egyik különleges megállója; fotó: photos.edu.pl

A Flixbus összegyűjtötte a világ legextrémebb megállóit a világ minden pontjáról. Olyanról már hallottunk, hogy egy megállót belombosítottak, hogy árnyékot nyújtson a várakozóknak. Az alábbi különleges buszmegállók között azonban olyan is, van, ahol hintázással üthetjük el az időt a jármű érkezéséig.

Menő megállók Japánban

A gyümölcs alakú, különleges buszmegállók a Japánban található Konaga lakóinak életét teszik vidámabbá nap mint nap. A városban 14 színes, gyümölcs formájú buszmegálló található, amelyeket eredetileg egy utazás témájú oszakai kiállításra terveztek 1990-ben. A rendezvény olyan sikeres volt, hogy más városok is lemásolták az ötletet és megszervezték a saját kiállításukat.

kulonleges buszmegallok japan
fotó: inhabitat.com
kulonleges buszmegallok japan
fotó: inhabitat.com

Kanadában a pihenésre fókuszálnak

Montréalban a lazításra próbáltak koncentrálni a különleges buszmegálló megálmodói, ugyanis hintákkal szerelték fel a létesítményt. A zenélő hinták egy dallamot játszanak, ha a rajtuk ülők nem egymástól függetlenül, hanem egy ritmusban mozognak. Mindegyik hinta más hangot aktivál, így a hinták közösen az együttműködésnek köszönhetően létrejövő zenét játsszák.

Baltasound, ahol minden évben máshogy néz ki a megálló

A skóciai Shetland-szigetek egyik legészakibb és egyúttal legtávolabbi szigetén, Unston található az egyik legkülönlegesebb buszmegálló: az A968-as úton, Baltasoundban. A különlegessége, hogy minden évben másképp néz ki. A sziget lakói díszítik fel egy kiválasztott téma mentén:különböző berendezési tárgyak tarkítják az apró építményt. A csúcs talán a 2012-es év volt, amikor Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyémántlakodalma előtt tisztelegve díszítették fel a megállót. De megemlékeztek már Van Gogh művészetéről, bemutatták a világűrt, a tengerek világát és a hajókat is.

skócia buszmegallo
fotó: Pinterest

Ausztriában a menő megállók építészeti remekművek

A bergenzerwaldi Krumbach buszmegállói valódi építészet csodák. A BUS:STOP projekt részeként hét nemzetközi építész mindegyike tervezett egy-egy megállót a Bergenzerwald Landbus részére.

ausztria buszmegallo
fotó: flickr

A projektet annak alkalmából indították, hogy Krumbach részt vett az e5 európai mobilitási programban. A cél az, hogy a kezdeményezés támogassa a régió gazdaságát és turizmusát. Alexander Brodsky koncepciója kifejezetten kreatív terv, egy fa magaslesre emlékeztet.

Forrás: Turizmus online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •