gyerekek rolleren
Kerékpáron, rolleren, gyalog - mindegy, hogyan vesz részt a gyerekek a közlekedésben, rengeteg szabályt kell betartaniuk

A tavalyi és az idei tanévben 300 ezer diák számára, minden általános iskolába eljutott a Közlekedő kisokos munkafüzet, valamint az ahhoz kapcsolódó Tanári kézikönyv. Így minden 4., 5., és 6. osztályos tanuló számára elérhető a kiadvány, sőt a kisokoshoz kapcsolódó Tudáspróba is. A Közlekedő kisokos célja, hogy akár az iskolában tanórákon, akár otthon a gyerekek minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról, hogy biztonságosabban tudjanak önállóan közlekedni.

Felkészülés után jön a vizsga

A Munkafüzet digitális változata és az ahhoz kapcsolódó gyakorlófeladatok február 3-tól április 15-ig elérhetőek a KRÉTA rendszerében. Így minden gyerek számára biztosított a gyakorlás lehetősége akár tanórai keretek között, akár otthon. A Tudáspróba felülete április 16-án nyílik meg szintén az KRÉTA felületén. A „vizsgaidőszak”, amikor a 4., 5., 6. osztályos diákok számot adhatnak ismereteikről, április 30-ig tart. Ebben az időszakban az osztályfőnökök tudják majd megnyitni a Tudáspróba felületét a teszt kitöltéséhez. A legjobban teljesítő iskolák között ajándékcsomagokat sorsolnak ki. A Tudáspróbát sikeresen teljesítő (legalább 80%-os eredményt elérő) diákok névre szóló tanúsítványt kapnak.

kozlekedo kisokos
Ők már biztonságosabban tudnak majd önállóan közlekedni; fotó: MTI

Amennyiben valakinek nem sikerül teljesíteni a Tudáspróbát április végén, új lehetőséget kap: május 18-29. között számukra újra nyitva fog állni a felület. A két „vizsgaidőszak” között pedig lehetőségük lesz újra a gyakorlófeladatok megoldására. Hosszú távon külföldi mintára szeretnék bevezetni, hogy az önálló közlekedéshez szükséges gyalogos és kerékpáros közlekedési ismeretek oktatása megfelelő hangsúlyt kapjon az általános iskolákban, és a tudáspróba – egyfajta vizsgaként funkcionálva a későbbiekben – nagyobb súllyal bírjon.

KRESZ tudás gyerekeknek: hogyan lesz biztonságos a közlekedés?

Az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Óberling József rendőr ezredes kiemelte: bár évről évre csökken a közúti balesetekben életüket vesztő gyerekek száma, azonban ahhoz, hogy ezt a számot a nullára redukálják, még sok munka szükséges. Ennek pedig része az ismeretterjesztés. A Közlekedő kisokos tudásanyagának és a kreszkérdések összeállításában kiemelten figyeltek a korcsoport jellemzőire, a közlekedésben való részvételük formáira. Így elsősorban a biztonságos gyalogos és a kerékpáros közlekedéshez szükséges ismereteket gyűjtötték össze – ezeket akár az általunk is tesztelt 18. kerületi KRESZ-parkban is be tudják gyakorolni a legkisebbek. És erre építették fel a tudáspróba kérdéseit is.

gyerekek 18 keruleti kresz park
Elméleti tudás átültetve a gyakorlatba: erre jó a KRESZ-pálya

Az ellenőrző tesztben a gyalogos közlekedésre 66 kérdés vonatkozik, a kerékpárosok tudnivalóira 149 jó választ várnak. A feladatok ötféle jellegűek, az tekinthető sikeresnek a „vizsgán”, aki legalább 80 százalékos eredményt ér el.

A szakmai anyagot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködve az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Közlekedéstudományi Intézet, a Bringaakadémia, valamint a Magyar Kerékpárosklub állította össze, a korosztálynak megfelelő ismeretanyaggal.

Forrás: Kreszváltozás

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •