osztrák sípályák síelés
Valószínűleg változik majd a síelés utáni bulik (apres ski) szabályozása; fotó: Freepik/pressfoto

Mindenki, aki az osztrák, illetve a környező országok téli turizmusában érdekelt, érdeklődve várja, hogy milyen szabályok között lehet idén síelni az osztrák sípályák lejtőin. Sok ausztriai síterep már kitette honlapjára az előzetes szabályokat. Van olyan hely, amely most is üzemel, itt már érvényben is vannak a szabályok, írja a sielok.hu nagyközönségi portál.

Maszkhasználat, síelés utáni bulik szigorítása, tesztelés

Mindenütt kötelező lesz a száj és orr eltakarása a lifteknél, kasszáknál és az épületekben. Több ausztriai síterep azt tervezi, hogy a síbérlethez ingyen maszk jár. A hüttékben már váltakozó lesz a szabály: lesznek hegyi éttermek, ahol csak a személyzetnek kötelező a maszk. Új rendeletet készítenek elő szeptemberben, ennek egyik kulcspontja lesz a síelés utáni bulik (apres ski) szabályozása. Erre már sok ötlet felmerült az osztrák sípályák üzemeltetői körében, a teljes betiltástól a regisztrációhoz kötött bulizásig. Fontos szempont, hogy azt is meg kell akadályozni, hogy erős tiltás esetén privát házibulik alakuljanak ki. Így inkább az “ellenőrzött” apres-ski feltételeinek a kidolgozása a kitűzött cél.

osztrak sipalya sieles gyerekkel kezdo
Ausztriában több helyszín és iskola kínál tökéletes feltételeket a családi síeléshez, most azonban változnak az eddigi szabályok (fotó: Innsbruck Tourismus/Edi Groeger)

Valószínűleg minden ausztriai síterep területén lesznek karanténszobák, a gyanús esetek elszigetelésére. A vendégek és alkalmazottak tesztelése is kiemelt kérdés. Tengerparti üdülőhelyek nyári példáját követve nem kizárható, hogy az osztrák sípályák ingyenes Covid-tesztekkel engedik haza a síelőket.

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •