környezetvédő buszok
Teniszlabdányi káros anyagot nyelnek el a környezetvédő buszok; fotó: Twitter
Légszennyező anyagokat elnyelő buszok állnak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában. A Go-Ahead közlekedési társaság buszainak tetejére légszűrő berendezéseket szereltek fel, hogy elnyeljék a káros anyagokat.

Környezetvédő buszok: teniszlabdányi káros anyagot nyelnek el

A technológiát kipróbálták a cég egyik buszán Southamptonban, és az eredmények szerint 65 gramm – egy teniszlabda súlyú – szennyező anyagot vont ki a levegőből 100 nap alatt. A buszok ugyan dízellel működnek, de motorjuk Euro-6-os – közölte a cég szóvivője. Nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin fognak járni ilyen  környezetvédő buszok. Southamptonban pedig öt újabb zöld buszt állítanak forgalomba. “A légszűrő rendszer minden várakozásunkat felülmúlta a környezetvédelmet illetően” – nyilatkozta David Brown, a Go-Ahead Csoport vezetője.

A Go-Ahead Csoport a szigetország egyik legnagyobb közlekedési vállalata, amely ötezer buszt működtet. A buszok tetejére szerelt légszűrő berendezéseket a Pall Aerospace vállalat fejlesztette, amely kereskedelmi és katonai repülők számára is gyárt légszűrő berendezéseket.

Forrás: Turizmus.com