huskee_1
HuskeeCup: elviteles csésze, amely a kávéipar eddig hulladékként kezelt alapanyagából készült (fotó: Wendl Photography)

Elviteles papírpohár – ki ne fogyasztotta volna már ilyenben a kávéját, teáját? Nem vagyunk ezzel egyedül: becslések szerint egy évben világszinten kb. 500 milliárd ilyen poharat használunk. Ez különösen fájdalmas, ha a környezetünk fenntarthatóságát vesszük figyelembe. Pedig az eldobható papírpoharak leváltására több lehetőség van, a legegyszerűbb a saját elviteles kávés pohár. Ilyen gondolatok mentén indult a HuskeeCup története.

huskee_2
Újrahasznosítható pohár: apró cselekedet bolygónk jövőjéért (fotó: Wendl Photograph)

Egykor hulladék, most menő alapanyag

A kávéfeldolgozás során az értékes magot, illetve sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ám a belső héj hegyekben áll a feldolgozókban. Ez a husk, ebből készül a többször felhasználható csésze, amely HuskeeCup néven 2017-ben bevette Ausztráliát, méghozzá csererendszerben. Vagyis az ember leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

huskee_3
A csészét közösségi finanszírozás eredményeként 2017-ben kezdték gyártani (fotó: Wendl Photography)

11 budapesti kávézó csatlakozott az elviteles kávés pohár akcióhoz

Ez a rendszer fogta meg a budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik Istvánt, aki több budapesti specialty kávézóval összefogva helyi csererendszert alkotott.

Jelenleg 11 kávézóban lehet használni a HuskeeCup csészéjét, amely tartja a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően nem égeti meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki. Használatával akár évi több száz papírpohárral kevesebb hulladékot termelhet egy-egy ember.

A kezdeményezésben részt vevő kávézók  Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •