sütés-főzés konyha szerelmespár
Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet; fotó: Freepik

Idén szűkebb családi körben ugyan, de nem maradhat el a karácsony ünnepi asztal, ínycsiklandó falatok nélkül. A sütés-főzés után azonban érdemes odafigyelni a használt olaj vagy zsiradék megfelelő elhelyezésére, hiszen akár egyetlen csepp használt étolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet. Az ünnepek előtt a MOL ismét a környezettudatosságra és a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére hívja fel a figyelmet.

Egy csepp használt sütőolaj is óriási károkat okozhat

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban az elhasznált sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza. A háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Van hova leadni

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakosság így egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A számok pedig magukért beszélnek. A kezdeményezés elindításától, 2011-től kezdve több mint 2,3 millió liter (2100 tonna) használt sütőolaj gyűlt össze a MOL töltőállomásain. A környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb, a lakosok 860 tonnát gyűjtöttek össze. A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Itt bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát terméket állítanak elő, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

olaj főzés konyha
Konyhából a benzinkútra – így kell jól hasznosítani a használt sütőolajat; fotó: Freepik/bearfotos

A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája megtalálható a töltőállomás keresőn. De nem a MOL az egyetlen, amelynek kútjain megszabadulhatsz az olajtól – ebben a cikkben végignéztük, hol lehet még leadni a környezetre káros anyagot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •