karacsonyi túlevés gyomorrontás hasfájás
Fotó:Freepik.com

A legtöbben megfogadjuk karácsony előtt, hogy ezúttal másképp lesz, és a nagy eszem-iszom során is odafigyelünk a mennyiségekre. Aztán rokonlátogatás rokonlátogatást követ, mindenhol ebédelünk, uzsonnázunk vagy csak épp megkóstolunk pár sütit, és kész a baj. Rendben, nem hatalmas baj, de tény, hogy már pár nap túlevés is okozhat kellemetlen tüneteket, például gyomorirritációt, kisebb rosszullétet, puffadást, és akkor még a hipp-hopp felszaladó plusz kilókról nem beszéltünk. Hat egyszerű tippet hoztunk nektek, amelyek abban segítenek, hogy rendbe tudjuk tenni magunkat a karácsonyi túlevés után.

1. Igyunk több folyadékot!

A nehéz, zsíros ételek, a sok hús és a jóval nagyobb mennyiségű táplálék megterheli a szervezetet. Ezt csak tetézi az elfogyasztott alkohol, az eredmény vízvisszatartás, puffadás, folyamatos szomjúságérzet lehet. Növeljük a szokásos napi folyadékbevitelünket, a legjobb választás a tiszta víz.

2. A karácsonyi túlevés után jöjjön a laktató, de könnyű leves

sütőtök krémleves
(Fotó: Ízes Élet)

Télen szeretjük a laktató, melengető ételeket. Nem kell elfelejteni ezeket, de váltsunk kevésbé nehéz fogásokra. Fogyasszunk például téli zöldségekből készült krémlevest: nem terheli meg a gyomrot, viszont izgalmas feltétekkel tálalva akár egy teljes étkezést is kitehet.

3. Felejtsük el a csipegetést!

Bizony meglepődnénk, ha egyszer listába szedve viszontlátnánk, hogy egy-egy lazítós, ünnepi napon a szokásos ételek mellett mit összecsipegettünk. Egy szelet süti délelőtt, egy kis desszert délután, egy pohárkával az ajándékba kapott likőrből… Akár 1000 plusz kalóriát is megehetünk észrevétlenül, ez pedig hatalmas sokk a gyomornak.

A karácsonyi gyomorrontás elleni tippek a következő oldalon folytatódnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2