budapest uj trolijai elindultak
Már találkozhatunk velük az utakon

Megérkeztek és forgalomba is álltak Budapest új trolijai, amelyek forgalmi zavar esetén is képesek tovább közlekedni. Az elektromos hajtású járműveket kamerával is felszerelték.

Budapest új trolijai igazán 21. századiak

Minőségi utazási élményt kínálnak az új Solaris–Škoda trolibuszok a fővárosi közösségi közlekedésben. A 4. generációs környezetkímélő, komfortos kialakítású, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű járművek mindenben megfelelnek a XXI. század követelményeinek.

budapest uj trolijai
Solaris–Škoda trolibuszok

Mindegyik trolibusz alacsonypadlós kialakítású, ezért a mozgásukban korlátozottak, illetve a babakocsival közlekedők is kényelmesen utazhatnak rajta. (Persze a terpeszkedő utasok ellen még nincs védelem – miattuk Bécs indított nemrég figyelemfelhívó kampányt.) A műszaki és ergonómiai megoldásokat is szem előtt tartották a beszerzés során, különös tekintettel a kedvező energiafogyasztásra. Illetve arra is, hogy minél nagyobb arányban legyenek lábtartó (dobogó) nélküli ülések az utastérben.

budapest uj trolijai utaster
Kényelmesebb lesz rajtuk az utazás

Az összes új járművet kamerákkal szerelték fel, melyek növelik az utasok biztonságérzetét, és segítséget nyújtanak a szándékos károkozások megelőzésében vagy az elkövetők azonosításában.

4 kilométer önjáró üzemmódban

Jelenleg minden új, elektromos hajtású busz forgalomba állt. Egy esetleges áramkimaradás, felsővezeték-hiányos útszakasz vagy akár forgalmi zavar esetén is képesek zökkenőmentesen tovább közlekedni. Legalább 4 kilométert önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni.

budapest uj trolijai ablak
Akadálymentesített trolibuszok

A Budapesti Közlekedési Központ a „Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a közép-magyarországi régióban” című projekt keretében újította meg a járműparkot. A trolibuszok zavartalan közlekedésének biztosításához a jelenlegi elöregedett felsővezeték-rendszer cseréjére is sor kerül a Dózsa György út Vágány utca és Váci út közötti szakaszán.

Az új buszokkal biztosan kényelmesebbé válik a tömegközlekedés, amely – kényelem és gyorsaság tekintetében – egy felmérés szerint Berlinben a legjobb.