Magyar_Suzuki_Maria_Valeria_Bike kerekparkolcsonzo
A párkányi és esztergomi lakosok és a turisták már kölcsönözhetik és használhatják a kerékpárokat a város területén

A szlovák és magyar határ mentén, Párkány és Esztergom városokban a közösségi közlekedés egy új formája létesült. Ez még jobban hozzájárul a két határ menti város összeköttetéséhez és a kölcsönös társadalmi összekapcsolódás színvonalának javításához. A „Mária Valéria Bike” nevet viselő nyilvános kerékpárkölcsönző rendszert Esztergom és Párkány városok önkormányzatai közösen hozták létre az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül.A kerékpárkölcsönző rendszerben e-bringa is van

A párkányi és esztergomi lakosok és a turisták 2020. február 1-jétől kölcsönözhetik és használhatják a kerékpárokat a város területén. Esztergom és Párkány önkormányzatai ezzel is szeretnék arra ösztönözni a lakosokat és a turistákat, hogy utazásaikhoz a két város területén környezetkímélő megoldásokat alkalmazzanak. A projekt keretén belül Párkányban és Esztergomban a kerékpárok tárolására 14 gyűjtőállomás létesült. Hat Párkányban és nyolc pedig Esztergomban található. A nyilvános kerékpárkölcsönző rendszerben 60 darab hagyományos és 45 darab elektromos kerékpár található. Az új beruházással egy időben az Esztergomban már meglévő EBI rendszer is megújult és kompatibilissé vált az új rendszerrel.

parkany_esztergom_bringa
Szabó Eugen, Párkány polgármestere (k), Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere (b), Kiss Bálint, a T-Systems Magyarország Zrt. projektvezetője közösségi kerékpárokon halad át a Mária Valéria-hídon Párkányból Esztergomba; fotó: MTI / Kovács Tamás

A közös rendszer lehetővé teszi a két város lakosai, valamint a turisták számára, hogy a bérelt kerékpárt bármelyik dokkolóból kivegyék, és a tetszőleges állomáson tegyék vissza. Az állomásokat mindkét városban frekventált helyek közelében helyezték el. A Mária Valéria Bike kerékpárkölcsönző-rendszerből történő kölcsönzés feltételeiről és a kerékpárok használatáról a rendszer hivatalos weboldalán, a www.mvbike.eu oldalon lehet tájékozódni. A rendszer használata regisztrációköteles, ezt a weboldalon lehet megtenni.

A Suzuki és a kétkerékhajtás

Az ország meghatározó gazdasági szereplőjeként és a régió kiemelkedő gyártóvállalataként a Magyar Suzuki Zrt. elkötelezetten támogat minden, az Esztergomban és vonzáskörzetében élők életminőségét javító kezdeményezést. „Sokan tán nem tudják, a Suzuki motorikus története motorhajtású kerékpárok készítésével kezdődött az 50-es évek elején. Így a kétkerékhajtás nem is áll oly távol tőlünk, mint gondolnánk. A közlekedésnek ezt a módozatát ezért mindmáig örömmel támogatjuk. Célunk, hogy segítsünk minden olyan kezdeményezést, mely a helyi közösségek javát szolgálja. A Mária Valéria Bike határozottan ilyen” – nyilatkozta dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.