Ingyenes kresz teszt
(Forrás: 45 éves a KRESZ)

Már 45 éve létezik a KRESZ, azaz a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. Ez alkalomból az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az E-Educatio Zrt. közösen mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy tesztelje a KRESZ tudását. A 45 kérdésből álló ingyenes KRESZ-teszt ugyanazokat a kérdéseket és ábrákat tartalmazza, mint az igazi, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nincs tétje az eredménynek.Közel 40-szer változott a KRESZ a 45 év alatt

A teszt kitöltése tökéletes visszajelzést ad valós KRESZ-tudásunkról, amit, valljuk be, azért nem árt néha-néha felfrissíteni. Egy biztos, a KRESZ-oktatást nem lehet elég korán kezdeni, szerencsére erre már van megoldás, mégpedig a kimondottan gyereknek létrehozott KRESZ-park, ahol a legkisebbek is játszva sajátíthatják el a közúti közlekedés alapjait.

A KRESZ mai formáját több éves előkészítő munkálatokat követően 1975 februárjában hirdették ki. Ez lett a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet, mely 1976. január 01-én lépett hatályba.

Az évek során 37 alkalommal változtattak a KRESZ-törvényen. Legutóbb 2019 júliusában volt egy kisebb változtatás, amikor többek között új, tájékoztató táblákat kaptak a templomok. Azonban napjainkban a szabályozást egyre több kritika éri, mondván, hogy a jogszabály indokolatlanul hosszú, nyelvezete túl bonyolult és nehezen értelmezhető. Éppen ezért a munkálatok már elkezdődtek a KRESZ nagyobb volumenű átírásához, amely kiszolgálja a jelenkor igényeit, így például már Magyarországon is járműnek minősülhetnek az e-rollerek.

Az ingyenes KRESZ-teszt 45 napig lesz elérhető.

Az ingyenes KRESZ-teszt indítása itt!

Forrás: 45evesakresz.hu