jéghotel bejarat
A vendégek gyakran felváltva éjszakáznak a jégszobákban és a fűtött helyiségekben
Már több mint egymillió vendég látogatott el a svédországi Jukkasjärvibe, itt található a Jéghotel (Icehotel), amelyben a hagyományos “meleg” lakosztályok mellett a pár fokosra hűtött jégszobákban is meg lehet szállni. Igyekezni kell az élményért, a hotel egy része ugyanis minden tavasszal “elolvad”.

Idén egyedi lakosztályok és egy jégpark is felépült

Amikor elmúlik a tél, Jéghotel Torne folyóból származó nagy jégtömbjeit betakarítják és elraktározzák a következő tél kezdetéig – ekkor újra felépítik belőlük a hotelt. Az idén 16 ország 33 művésze – egy speciális építőcsoporttal együtt – dolgozott a szálloda felhúzásán. Tizenöt egyedi lakosztályt is létrehoztak, olyan fantázianevekkel, mint például az Aranykor és az Egy este a színházban. Egy kilátót is építettek, ahonnan a vendégek élvezhetik a panorámát és ráláthatnak a Torne folyóra, miközben a Jéghotel lobbybárjából jeges koktélokat és a fagylaltkelyheket kóstolhatnak.View this post on Instagram

Presenting the new design of our Icebar 'Torneland' – A cavalcade of festive celebrations. Young and old! Step inside this year’s ice bar and let the over-the-top festivities begin. A fairground “on the rocks”, it celebrates the 30th birthday of Icehotel in grand style, so why not admire the frozen jollifications from the hot air balloon or take a spin on the unicorn carousel? Feel your stomach tingle as you line up for the twirling Ferris wheel or gasp at the dropping roller coasters. ‘Torneland’ is a tribute to 30 years of frozen fun in Jukkasjärvi. . Design @ateliers_kumquat, @ateliers_germaine & @lucvoisindesign . Photo @asafkliger . #torneland #icebarjukkasjärvi #icebar #icehotel #icehotelsweden #iceart #theoriginal #icebarbyjukkasjärvi

A post shared by ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden) on

Minden évben kialakítanak egy nagy termet is, amelyben különféle rendezvényeket, például esküvőket lehet tartani. Idén jégtéglákból felállítottak egy kültéri létesítményt is négy méter magas toronnyal, valamint egy jégparkot. A hagyományos nagy fogadócsarnok most is impozáns jégoszlopokkal és gyertyatartókkal köszöntötte a vendégeket. 

A kinti mínuszok mellett még a Jéghotel pár fokos szobái is melegnek tűnnek

A jéglakosztályokon kívül a szálloda 72 „meleg”, azaz hagyományos szobával, külön bungalóval és apartmannal rendelkezik. A „jeges” szobákat december 13-án nyitották meg. A vendégek gyakran felváltva éjszakáznak a jégszobákban és a fűtött helyiségekben. Előfordul, hogy kint a hőmérséklet mínusz 40 fokra süllyed, ám a jégszobákban ez nem érződik, általában egy-két fokra hűl csak le a levegő.  A hideg szobák száma évről évre változik.

jéghotel szoba
A jégágyakat vastag szőrmékkel bélelik ki

A szálloda – amely 15 perces autóútra található a kirunai reptértől – egyik része egész évben nyitva tart, akárcsak a vendéglátó részlegek és a kortárs művészeti galéria. Népszerűek a környékbeli vezetett túrák, ahol a helyi építészet, a rénszarvasok és az őslakos számik világa a legfőbb látnivaló. A vendégek ezenkívül téli sportokkal ütik el legszívesebben az időt.

A világ számos pontján találunk különleges hoteleket, ebben a japán kapszulahotelben például tenyérnyi alvóhelyeket és közös zuhanyzókat kínálnak, míg például ebben a perui szállodában sziklafalból állnak ki azok az átlátszó kapszulák, amelyek szobaként szolgálnak.

Forrás: Turizmus.com; fotók: Icehotel