pannonhalmi illatmúzeum

Átadták az ország első illatmúzeumát a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében vasárnap, a kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést. A múzeumban interaktív módokon tesztelhetjük tudásunkat, és biztosak lehetünk benne, hogy a látogatás végén mindent tudni fogunk a levenduláról, az első magyar parfümről és a kozmetikumkészítés titkairól is.

Franciaországban található hasonló illatmúzeum

Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert
Antik parfümkészítő asztal a Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeumában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)
parfüm
(Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu)

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, a pannonhalmi illatmúzeum kiállításának kurátora azt mondta, hogy a múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be. A pannonhalmi illatmúzeum olyannyira egyedi, hogy hozzánk legközelebb csak Franciaországban található hasonló kiállítás. Kiemelte, hogy a nemzetközi turisztikai trendeknek megfelelően élményalapú kiállítást hoztak létre, amely a látogatók elé tárja a főapátság hagyományait.
Reményét fejezte ki, hogy unikális szerepet tölt majd be Közép-Európában.

A világ első parfümje is magyar volt

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót. Az illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat.

pannonhalmi illatmúzeum
(Fotó: pannonhalmifoapatsag.hu)

A látogatók a tárlaton felfedezhetik egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében.

A kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába, de azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádságok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg.

Ezeket a cikkeket se hagyd ki:

Forrás: MTI, Pannonhalmi főapátság hivatalos oldala

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •