Mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között?

A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy. Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör – nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.

nitro caffe és nitro latte
Ez itt egy Nitro Latte és nem egy pohár sör

Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?

A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” ­– foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat.

A Nespresso új jegeskávé kapszuláinak érkezése alkalmából felkérték a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására. Ezeket otthon mi is könnyedén elkészíthetjük.

HOTSY TOTSY x NESPRESSO jeges kávékoktél receptek

BERRY ME!

Hozzávalók:

  • Nespresso jegeskávé1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml)
  • 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
  • 15 ml limelé
  • 10 ml cukorszirup
  • 20 ml fekete áfonyalé
  • 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
  • 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic
  • friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
  • lime szeletek

Elkészítés:

Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.

 

TAKE YOUR TIME

Hozzávalók:

  • Nespresso jegeskávé koktél1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml
  • 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
  • 150 ml kakukkfüves mandulaital
  • 20 ml Monin sós karamell szirup
  • friss kakukkfű
  • vajkaramella

Elkészítés:

Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.

Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2