Horvátország beutazási korlátozások
(Fotó: Morgan/Unsplash)

Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy vörös listára helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára. Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza úgy horvátországi nyaralásáról, hogy megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal. Mindeközben Olaszország szigorította a Horvátországból érkezők beutazását. A magyarok számára Horvátország egyelőre még zöld jelzésű ország, de amennyiben a tendencia nem változik, könnyen lehet, hogy átkerül a vörös kategóriába.

A vírus a tengerparti szórakozóhelyeken terjed

horvátország napi új esetek
Rekordot döntött horvátországi új esetek száma, a grafikonon jól látható, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott az új fertőzések száma (Fotó: Johns Hopkins Covid-19 Map)

Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 180-nal, csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte az 6258-at az eddig megfertőzöttek száma. Péntekig két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1119.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A vírus elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a Pag szigeti Zrcen, Vodicen és Makarskában, új eseteket regisztráltak ugyanakkor Vir szigetén is.

A következő oldalon megtudhatod, milyen intézkedéseket váltott ki a horvátországi új esetek növekvő száma a környező országokból.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2