Vogel Adrienn
A pályán nincs különbség férfi és nő között

Ha motorsportól van szó, általában férfi versenyzők jutnak az eszünkbe. Pedig a nők is ott vannak, és nem is kis számban! Ám mintha nekik valahogy nehezebb dolguk lenne, hiszen egy olyan terepen kell bizonyítaniuk, ahol erős a férfidominancia. Ezt a helyzetet dolgozta fel Porkoláb Bence kisfilmjében, amelyben objektív képet próbál mutatni arról, hogy a szakma és nem szakmabeli közösség miként ítéli meg a nők szerepét a motorsportok világában.

Hölgyek és gyorsak: riportfilm a női versenyzésről a motorsportokban

Érdemes végignézni a videót, akad benne néhány megosztó kijelentés a nők szerepéről a motorsportban. A legérdekesebb az, hogy néha egészen váratlan személyektől érkeznek a leginkább meglepő kijelentések.

A lány babázik, a fiú autóval játszik?

Kiragadtunk a filmből néhány érvet arra, hogy a megszólalók szerint a nők miért nem alkalmasak a motorsportban való részvételre: nem elég koncentráltak; nincs meg a fizikai adottságuk; más reflexképességekkel rendelkeznek; a nők a közéletben is rosszabb sofőrök, mint a férfiak, ezért a versenysportban sem kapnak lehetőségeket; más az érdeklődési körü, hiszen a lányok babáznak, a fiúk autóval játszanak, így lettek nevelve.

Míg egy boxmeccsen vélhetően nagyobb hátrány az, ha a női versenyzőt a férfi ellen engedjük a ringbe, addig ezek a fizikai adottságok egy technikai sportban, a volán mögött eltűnnek. A motorsporton belül, például az autósportban, teljesen mindegy, hogy valaki nő vagy férfi. Az autósport lényege az állóképesség, a koncentráció, a reflexek és a technika, utóbbit leszámítva ezek olyan adottságok, amelyek vagy megvannak valakinek, vagy nincsenek. A technikát pedig lehet tanulni és finomítani.

nők az autósportban játékautó gyerekek
Nem ördögtől való, ha a lányok is játszanának autókkal. Csak meg kell adni nekik is a lehetőséget. (Fotó: Freepik)

Ternovics Fruzsina pszichológus szerint az egész ott kezdődik, hogy a gyereket nem kellene neme szerint, az adott nemhez általánosított játékokra nevelni. A nők a motorsportban körül kialakult jelenséget a pszichológus a születéstől kezdődő gender sztereotípiákkal magyarázza, hogy sokakban még mindig úgy él a féfi és a nő, mint az erős kenyérkereső és a törékeny háztartásbeli.

A nők az autósportban téma a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2