hialuronsav tulajdonsagok
A népszerű kozmetikai összetevő méltán érdemelte ki a helyét a fürdőszoba polcon; fotó: Pixabay

A hialuronsav az elmúlt években az egyik legtöbbször használt szó lett a szépségápolás terén, kozmetikai összetevőként a legkedveltebb szépészeti szerek között szerepel. Szinte minden nő hallotta, esetleg használta is már: szépülést, ránctalanságot és hidratált arcbőrt várunk tőle, és nem is tévedünk nagyot. Főbb tulajdonságai alapján ugyanis pontosan ezeket ígéri, főleg, ha rendszeresen használjuk.

1. Elősegíti a bőr természetes vízmegtartó képességét

A hialuronsav, röviden HA, egy olyan cukormolekula, amely az elképesztő vízmegkötő képességéről vált ismertté. A hialuronok képesek a saját súlyuk 1000-szeresét is megkötni, ezáltal tudják feltölteni és kisimítani az apróbb mimikai ráncokat és barázdákat.

2. A hialuronsav a testünkben is fellelhető

Az emberi szervezet nagy mennyiségben tartalmaz hialuron molekulákat, amelyeknek a legnagyobb százaléka a bőrben található a kollagéntermelési folyamatok miatt. A kor előrehaladtával ezek a termelődési folyamatok lelassulnak, ezért fontos időben elkezdeni a bőr természetes nedvességtartalmának az optimalizálását. Belsőleg és külsőleg is.

3. Részt vesz a bőrregenerációs folyamatokban

Ez a kozmetikai összetevő gyulladáscsökkentő hatással bír, aminek köszönhetően a sebgyógyulás is gyorsabb lesz. Antibakteriális hatása révén az aknés és gyulladt bőr számára segítséget nyújthat, hiszen gél vagy szérum formában mérsékli a sérült terület felszínét, erősíti a bőr természetes védőrétegét.

hyaluron_FS
A hialuronsavas készítmények a ráncok feltöltését, a bőr hidratálását célozzák meg

4. A hialuronsav számos formulában előfordul

Kozmetikumok vásárlásakor érdemes mindig úgy választani, hogy az adott szérum a lehető legváltozatosabb molekulasúlyú összetevőket kínálja. A hialuronsavas készítmények a ráncok feltöltését, a bőr hidratálását célozzák meg. Az őssejtes hatóanyagkomplex bőrfiatalító hatásán túl fokozza a bőr saját hialuronsav termelését. Ezzel biztosítja a ráncok feltöltését és a bőr megfelelő hidratáltságát.

5. A hialuronos szérumok este jobban hatnak

A hialuron tartalmú termékeket érdemes az esti órákban, fürdés után alkalmazni, hiszen a magasabb páratartalom miatt a levegőben lévő vízmolekulákat magához vonzza, ezzel tovább segítve a hidratáló hatást.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •