hajapolas nyaron pexels garon picelli
A nyár elképzelhetetlen vizes kalandok nélkül, amelyek azonban nyomot hagyhatnak a hajkoronán; fotó: Pexels/Garon Picelli

A fényvédelem fontosságával bizonyára tisztában vagy, tudod mit kell tenned, ha óvni akarod bőrödet a naptól. De vajon azt is tudod, hogy a sugárzásra a hajszálaid is rendkívül érzékenyen reagálnak? A sok vizes élmény sem tesz túl jót a hajkoronának, amely fénytelenné, töredezetté válhat a nyár végére. Pedig a hajápolás nyáron nem túl nehéz feladat, elég az alábbi lépéseket betartanod, hogy megőrizd fürtjeid szépségét és egészségét.

1. Ismerd meg a hajad adottságait

“Ahogy egyénre jellemző bőrtípussal rendelkezünk, éppúgy van csak ránk jellemző hajtípusunk is, amelyet meghatározz fejbőr egészségi állapota, hajhagymák száma és aktivitása, a hajszálak átmérője, a hajszín, és a hajszálak aktuális vitális állapota. Minél vékonyabb szálú és minél világosabb a haj, annál inkább hajlamos a roncsolódásra. A vastagabb és sötétebb szálú haj ellenállóbb a nyári igénybevétellel szemben, ám a rendszeres vagy erős terhelésre kiszáradással, töredezéssel, fénytelenséggel válaszol” – mondja dr. Gyovai Viola, a BIOLA termékek alapítója.

hajapolas szel artalmak
Miközben önfeledten élvezed a nyár örömeit, ne feledkezz meg a hajad egészségről sem; fotó: Pexels/Dominika Roseclay

2. Védd ki a nap és a víz káros hatásait

Nyáron gyakrabban mosunk hajat, és élvezzük vizes hajjal a napsütést. A klóros víz, a sós tengervíz UV-sugárzással, napsütéssel azonban a haj azonnali károsodásának receptje. A vízcseppek felnagyítják az UV-sugárzás hatását, mely kémiai változást kezdeményez a hajszálak érzékeny fehérjeszerkezetében. A nyári természetes hajszőkülés is emiatt van, ami erőtlenné, fénytelenné, szárazzá és töredezetté teszi a hajkoronát. A hajápolás nyáron nem csak fényvédő termékek használatát jelenti. Jobban jársz, ha napsütésben, nyári sportokhoz kendőt, baseball sapkát vagy kalapot viselsz, a vízben úszósapkával véded a hajad. Hajszárító helyett árnyékos, szellős helyen hagyd megszáradni a fürtjeidet, lehetőleg szabad levegőn. Soha ne a közvetlen napfényben.

hajapolas nyaron vizes haj
Ha napsütésben csobbansz a habokba, viselj kendőt, kalapot, úszáshoz pedig úszósapkát!; fotó: Pexels/Asad Photo Maldives

3. Hajápolás nyáron: kövesd a rutint

Állítsd össze a hajápolási kozmetikumaidat nyárra úgy, hogy a nyaralás alatt és azt követően is egészséges hajkoronával büszkélkedhess. Hajmosáshoz olyan sampont használj, amely nem csak tisztít, de vitaminokkal táplál és regenerál is, nem nehezíti el a hajszálakat. Hajmosást követően balzsammal ápold a hajad, esetleg használj gyógynövényes, vitaminos termékeket, amelyek elősegítik a loknik regenerálódását.

Ha nemcsak az egészséges haj, hanem a tökéletes esküvői smink titka is érdekel, ebben a cikkben eláruljuk a legfontosabb lépéseket.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •