futok az utakon
Mind a futónak, mind az autósnak észnél kell lennie az utakon; fotó: Pixabay/composita

A kánikula elmúltával nem csak iskolás gyerekekkel lett tele a város, a nagy őszi futóversenyek időszakában újra sok sportoló jelent meg a parkokban, erdőkben. Gyakran a futók az utakon is róják a kilométereket. A közlekedés minden résztvevőjének érdemes alaposan felkészülnie ezekre a helyzetere. A sportoló számára egy járművel való találkozás végzetes következményekkel járhat.

Tanácsok futóknak

Amennyiben közúton vagy gépjárműforgalommal érintett szakaszon futunk, semmiképpen ne használjunk fülhallgatót. Nagymértékben kiszolgáltatottá válunk, ha elveszítjük ezt az igen fontos érzékelési lehetőséget, a motorhangra, dudálásra folyamatosan figyelnünk kell!

A második legfontosabb kérdés a láthatóság. Maga a sportruházat is tartalmazzon fényvisszaverő csíkokat, de külön is érdemes használni pattintós karszalagokat vagy egyéb prizmákat, kiegészítőket, amelyek segítségével könnyen észlelhetővé válunk. Különösen az őszi esős, vagy szürkületi-hajnali fényviszonyok között, illetve beláthatatlanabb kanyarok esetén ez életet is menthet. De akár már egy kerékpárral történő ütközést is segíthet elkerülni.

Városokban, különösen Budapesten az is gyakran előfordul, hogy kereszteződéseken, járdákon kell áthaladunk, hogy folytassuk a futást. Ilyen esetben minden alkalommal ugyanúgy meg kell állni piros lámpáknál, és lelassítva alaposan szétnézni átkeléskor.

futok az utakon fulhallgató
Jó dolog zenére futni, de közlekedésbiztonsági szempontból erősen megfontolandó a fülhallgató használata; fotó: Pixabay/StockSnap

Futók az utakon: autósként vigyázzunk rájuk!

A volán mögött ülve is oda kell figyelni a szabályok betartására. Sokszor sajnos az sem elég, ha az objektív szabályoknak megfelelünk, rossz látási és útviszonyok között, vagy ha nagyobb embertömeg tartózkodik az utak mentén, a megengedettnél is jobban le kell lassítani, hogy a váratlan helyzetekre is felkészüljünk. Sajnos a rendőrség által augusztus 12. és 18. között végzett sebességellenőrző akció arra mutatott rá, hogy az autósok egy része még mindig nem veszi elég komolyan a sebességjelző táblák jelentését. (A következő európai ellenőrzési gyakorlat szeptember 20-21-én várható, amely ez alkalommal a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.)

Ősztől a reggeli és délutáni csúcsforgalomban újra megjelentek a fiatalok: röviden összefoglaltuk, mire kell odafigyelnünk szülőként, illetve autósként, hogy elkerüljük a baleseteket.

Forrás: Magyar Autóklub

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •