női sofőr oldtimerben
Fotó: Freepik/halayalex

Ugye téged is foglalkoztat a kérdés, hogy vajon a nők, vagy a férfiak vezetnek-e jobban? A témával már többször is foglalkoztunk a Drive Me Baby-n, egy korábbi cikkünkben például kimondottan női vezetők tanítására szakosodott autósiskolák oktatói válaszoltak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Ki a jobb, a férfi vagy a női sofőr?

Egy angol weboldal, a Confused.com utánajárt a kérdésnek, és megvizsgálta a biztosítási statisztikákat, a szabálysértések megoszlását, valamint a gépjárművezetői vizsgák teszteredményeit. És megnézték azt is, hogyan oszlanak meg ezek az eredmények a nők és a férfiak között.

Jogsi megszerzése

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a jogosítványra vágyó nők száma, olyannyira, hogy egyes országokban – köztük az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – több nőnek, mint férfinak van ideiglenes vezetői engedélye. A statisztikai adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a nők sokkal hosszabb ideig tart a jogosítvány megszerzése, és átlagosan 24 százalékkal nagyobb eséllyel buknak meg az első vizsgán.

lejárt jogosítvány forgalmi
(Fotó: MTI Fotó/Pénzjegynyomda)

Megtett kilométerek

Általános tévhit, hogy a férfiak több időt töltenek az autóban, mint a hölgyek. Igaz, hogy az előbbiek nagyobb valószínűséggel tesznek meg hosszabb utakat, ám a nők gyakrabban ülnek kocsiba rövidebb utakra: a gyerekért mennek az iskolába, bevásárolnak, ügyeket intéznek. Vagyis összességében az állapítható meg, hogy a férfi járművezetők átlagos éves futásteljesítménye csak 1 százalékkal több, mint nőké.

Biztosítási kárigények

okostelefon baleset bejelentés női vezetők
A női vezetők általában alacsony sebesség mellett, míg a férfiak a megengedett sebességet átlépve okoznak balesetet. (Fotó: Freepik)

A Confused.com tanulmánya szerint a 2019-ben benyújtott összes biztosítási kárigényt tekintve, csaknem 70 százalékban férfi volt a sofőr. Mint kiderült, a férfiak 89 százalékkal nagyobb eséllyel karamboloznak, ráadásul jellemezően jelentősen túllépve a megengedett sebességet. A nők viszont általában kisebb baleseteket okoznak, például legtöbbször akkor húzzák meg az autót, amikor leparkolnak. Ezeket az eseteket ritkábban jelentik a biztosítótársaságnál, ezért nyilvántartásba sem veszik őket.

Tudtad, hogy a telefon böngészőjével, laptopon, tableten vagy asztali számítógépen is kitölthető a Magyar Biztosítók Szövetségének e-kárbejelentője? Az e-kárbejelenés alig fél órát vesz igénybe.

A következő oldalon megtudhatod, ki a jobb: a férfi vagy női sofőr?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2