karantén háziállat kutya felelős állattartás
A karantén alatt a háziállat a legjobb hallgatóság

Egy a magyar állattartók megkérdezésével készült felmérés szerint a háziállatok sokat segítenek abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot, valamint a karantén miatt jelentkező stresszt. Az otthon töltött idő alatt a magyar állattartóknak átlagosan több idejük jut kiskedvenceikre, és sokan kutyájukhoz vagy macskájukhoz fordulnak lelki támaszért, derült ki a Nestlé Purina által végzett reprezentatív kutatásból. Ugyanakkor a felelős állattartás a koronavírus-járvány miatt most még inkább előtérbe került.

Négylábú lelkisegély

A kutatás szerint a válaszadók az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnyének azt tartják, hogy maguknak oszthatják be a napirendjüket (73%), és több idejük jut négylábú barátaikra, akikről így könnyebben tudnak gondoskodni (43%). A harmadik legnépszerűbb válasz szerint a háziállatok segítenek a kikapcsolódásban, közelségük pedig jó hatással van a gazdi közérzetére. A felmérés arra is választ keresett, hogy miként élik meg a bezártságot a kutyák és a cicák. A kitöltők 59 százaléka szerint kedvenceik kifejezetten örülnek az együtt töltött időnek.

Jelentős számban vannak azok is, akik már-már pszichológusként tekintenek házikedvencükre, akivel mindent meg lehet „beszélni.” Ez azért is érdekes, mert már több korábbi kutatás is igazolta, hogy a kutyák és macskák jelenléte hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a depresszió tüneteit, ezzel együtt pedig növeli a munkahelyi teljesítményt és kreativitást.

Lapozz, ha érdekel, hogy most miért kiemelten fontos a felelős állattartás elve.

1
2