ókori egyiptom felfedezése google
A Google a világ minden tájáról érkező egyiptológusokkal együttműködve készítette el a Fabriciust

Már elérhető a Google Arts & Culture Fabricius nevű eszköze, amelynek segítségével bárki felfedezheti az ókori egyiptomi hieroglifák rejtélyét két egyszerű és szórakoztató funkció segítségével. A Fabricius emellett a tudományos kutatások számára is új lehetőségeket kínál, hiszen magában foglalja az első olyan digitális eszközt, amely gépi tanulásra épülve képes dekódolni az egyiptomi hieroglifákat.

Az ókori Egyiptom játékos megismerése 3 lépésben

Nemrég ünnepeltük a Rosette-i kő megtalálásának évfordulóját, amelynek segítségével először sikerült megfejteni az egyiptomi hieroglifák rejtélyét. Az ókori egyiptomiak több mint 4000 évvel ezelőtt használták ezt az írási rendszert történeteik rögzítésére. Csak egy kiválasztott csoport rendelkezett a tudással, hogy hogyan kell olvasni és leírni a szimbólumokat. A Google Arts & Culture Fabricius nevű eszközének köszönhetően ma már bárki felfedezheti ezt a lenyűgöző nyelvet interaktívan, három különböző módon. Az első oktatóanyag hat egyszerű, rövid lépésben mutatja be az ókori Egyiptom nyelvét. A következő funkcióban a Fabricius játékra invitálja a felhasználót. Saját szavait és üzeneteit tudja hieroglifákra fordítani, amelyeket aztán akár meg is oszthat barátaival és családtagjaival. De a Google Arts & Culture Fabricius eszköze nem csak a hieroglif írás megismerésének eszköze, hiszen harmadik funkciója a tudományos kutatások számára is új lehetőségeket kínál. A szakértőknek eddig manuálisan kellett átvizsgálni a könyveket, hogy lefordítsák és megfejtsék az ősi nyelvet – ahogy ezt évszázadokon keresztül tették. A Fabricius magában foglalja az első olyan digitális eszközt, amely gépi tanulásra épülve dekódolja az egyiptomi hieroglifákat.

Fabricius Google ókori Egyiptom

Az angol és arab nyelven elérhető Fabricius az ősi feliratok tanulmányozásának atyjáról kapta a nevét. A Google a világ minden tájáról érkező egyiptológusokkal együttműködve készítette el a Fabriciust. További történeteket fedezhetünk fel az ókori Egyiptom csodáiról, ideértve a híres Tutanhamon fáraót, a Gízai piramisokat és a Halottak könyvét.

A Google Arts & Culture nemrég elindította Heritage on the edge, azaz Örökség végveszélyben elnevezésű projektjét. Az online bemutató keretei között öt, a klímaváltozástól érintett egyedi világörökségi helyszínt ismerhetünk meg.