old timer rendszám VW passat

Rendszeresen szervizelted az 1991-es hármas Golfodat, Audi 80-asodat, vagy a Passat kombidat? Akkor rövidesen jöhet az old timer rendszám, és innentől már így közlekedhet kedvenc autód. Ennek pedig rengeteg előnye van: ha egy autó megkapta az OT, vagyis az old timer rendszámot, nem kell fizetni a teljesítményadót, ráadásul kedvezményes a kötelező biztosítás és 5 évre szól a műszaki vizsga érvényessége. Mindehhez azonban egy-két feltételt teljesíteni kell.

Íme, az old timer rendszám feltételei

Az első lépés a muzeális minősítés megszerzése, ami akkor sikerülhet, ha a jármű eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg, vagy az eredeti jellemzőknek megfelelően állították helyre. Természetesen nem kaphatja meg a muzeális minősítést az az autó, amely nincs megfelelő esztétikai állapotban. Ez azt jelenti, hogy minimum újszerű állapotban kell lennie.

OT audi 80 avant
Audi 80 Avant 1.9 TDI

Ugyancsak elengedhetetlen, hogy a forgalomba helyezés előtti műszaki átvizsgálás során járműnek a gyártási időnek megfelelő műszaki megoldásokat kell felmutatnia. Csak így kaphat mentességet a mai műszaki követelmények alól. Az utolsó lépés a Központi Okmányirodában való ügyintézés.

VW Golf 3
VW Golf III 2.8 VR6

Veterán vagy nosztalgia?

Az OT-rendszám ugyan meghatároz egyfajta kategóriát, de az Autóklub összesítése szerint egy muzeális jellegű 30 éves autó még nagyon nem veterán, hanem csak a nosztalgia III. osztályba sorolható:

a) az 1905. év előtt gyártott jármű az antik (A),
b) az 1905. és 1919. között gyártott jármű a veterán (B),
c) az 1919. és 1931. között gyártott jármű a klasszikus I. (C),
d) az 1931. és 1946. között gyártott jármű a klasszikus II. (D),
e) az 1946. és 1961. között gyártott jármű a nosztalgia I. (E),
f) az 1961. és 1971. között gyártott jármű a nosztalgia II. (F),
g) az 1971. után, de legalább 30 naptári évvel a minősítés éve előtt gyártott jármű a nosztalgia III. (G) kategóriába tartozik.

VW passat variant
VW Passat Variant 2.8 VR6

Egy személygépkocsi muzeális jellegének megállapítása ugyan bruttó 38 944 forintba kerül, de a muzeális minősítés és műszaki vizsga öt évig érvényes az old timer rendszám esetén. Az ismétlődő vizsgálatok a fenti sorrendben történnek, azzal a kivétellel, hogy a Központi Okmányirodai ügyintézés csak adatváltozás esetén szükséges.

Forrás: DasBlog

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •