Ez a jövő?! Teljesen önállóan tölti fel az autót a mobil töltőrobot

Képzeld el, hogy leparkolsz az e-autóddal például egy mélygarázsban, és a töltést egy mobil töltőrobot végzi el helyetted. Neked semmi dolgod, mert a töltőaljzat fedelének kinyitásától a dugó csatlakoztatásáig és leválasztásáig minden elvégez a robot. Ez a megoldás sem a távoli jövő többé, a Volkswagen Group Components ugyanis most bepillantást engedett mobil töltőrobotjának prototípusaira.

Teljesen autonóm töltés

Ez az egyik elképzelt töltési koncepció, amely a Volkswagen reményei szerint az elkövetkező években kibővíti a töltési infrastruktúrát. Feladata: a járművek teljesen önálló feltöltése korlátozott parkolóhelyeken, például földalatti parkolókban. „A mindenütt jelen lévő töltési infrastruktúra kulcsfontosságú tényező az elektromos mobilitás sikerében. Töltőrobotunk csak egy a számos megközelítés közül, de kétségtelenül az egyik leglátványosabb”- magyarázta Thomas Schmall, a Volkswagen Group Components vezérigazgatója.

mobil töltőrobot
A mobil töltőrobot sikeresen elérte a prototípus állapotát, és most átfogóan tovább fogják fejleszteni

Az alkalmazással vagy a Car-to-X kommunikációval elindított mobil töltőrobot teljesen autonóm módon működik. Önállóan irányítja a töltendő járművet és kommunikál vele: a töltőaljzat fedelének kinyitásától a dugó csatlakoztatásáig és leválasztásáig. A teljes töltési folyamat emberi részvétel nélkül zajlik. Több jármű egyidejű feltöltésére a robot egy pótkocsit, lényegében egy mobil energiatároló egységet mozgat a járműhöz, összeköti, majd ezt az energiatároló egységet használja az elektromos jármű akkumulátorának feltöltésére. Az energiatároló egység a töltés során a járműnél marad. Közben a robot más elektromos járműveket tölt. A töltési szolgáltatás befejezése után a robot önállóan összegyűjti a mobil energiatároló egységet, és visszaviszi a központi töltőállomásra.

A rugalmas gyorstöltő állomást 2021 elején dobják piacra, de a DC wallbox immáron több hete különböző német vállalatok telephelyein van próbaüzemben.Ez a fejlesztés lehetővé teszi a parkolóhelyek és a földalatti parkolók üzemeltetőinek, hogy a mobil töltőrobot segítségével gyorsan és egyszerűen „felvillanyozzák” az összes parkolóhelyet.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •