gyerek autóba ültetése
A hosszú készülődés miatt sok szülő elkésik a munkahelyéről

Utolsó pillanatban történő látogatás a fürdőszobában, vég nélküli győzködés, hogy végre vegyék fel a cipőjüket és a kabátjukat és a döntés, hogy melyik játékot vigyék magukkal az iskolába minden nap… A házból való kijutás csupán a kihívás egy része, amellyel a gyerekes családok nap, mint nap megküzdenek. Még bonyolultabbá válik a családi autózás, amikor a kocsiba kell őket beültetni, majd jön a bekötés és a csomagtartóba pakolás. Ez a próbatétel a szülők idejéből összesen 96 órát – kereken négy napot – igényel évente a SEAT által Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett felmérése alapján.

A családi autózás első lépései, vagy a rossz részek

A brit, német és spanyol szülők egyetértenek abban, hogy a legidőigényesebb rész a gyerekek autóba ültetése előtt, amikor a cipőt és a kabátot kell felvenniük. Ezen kívül a késés kapcsán a szülőkben felmerült elsődleges okok között szerepel maga a beültetés, a biztonsági öv bekötése illetve a mosdó utolsó pillanatban történő meglátogatása. Mindez 20, vagy akár 40 perccel is meghosszabbíthatja a napot. Az otthon elhagyása és az autóba történő beszállás szempontjából fontos még az életkor is. A válaszadók 41%-a úgy véli, hogy ez a napirendi pont sokkal nehezebb a két és három év közötti totyogókkal.

gyerekek autós utazás
A jutalmazás sokat segíthet, hogy a srácokat az ülésbe imádkozzuk

A napirendnek ez a része és az ezzel eltöltött extra idő gyakran azt eredményezi, hogy a szülők késve érkeznek a munkahelyükre. Ez leggyakrabban Spanyolországban fordul elő, ahol a szülők 55 százaléka számolt be arról, hogy hetente legalább egyszer elkésnek munkahelyükről. 21 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy minden nap elkésik.

Ezeréves technikák

A lehető leggyorsabb és legsimább beszállás érdekében sok szülő a jól ismert jutalmazási játékot veti be. A legnépszerűbb technikák közé tartozik, amikor a gyerekek hallgathatják a kedvenc zenéjüket, kaphatnak valamit a célba érkezéskor, tableten nézhetik a kedvenc programjukat vagy édességet, egyéb nyalánkságot kínálnak fel a szülők. Spanyolország az az ország, ahol a jutalmazás leginkább elterjedt. A szülők közel háromnegyede használja ezt a módszert. Ezzel szemben Németországban a szülők 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alkalmazza ezt a technikát, míg az Egyesült Királyságban alig több, mint 25 százaléka a szülőknek teszi ugyanezt.

gyermek az autóban
Félnek a szülők az indulástól, ugyanakkor szeretnek együtt autózni a gyerekkel

Hiába a rettegés, a családi autózás élvezetes a szülők számára

A fentiek tükrében nem csoda, hogy a gyerekek autóba ültetése a spanyol szülőkből rossz érzést vált ki. Több, mint 70%-uk tart ettől a pillanattól, 15%-uk pedig kifejezetten retteg a napi rutin ezen részétől. A kellemetlenségek ellenére azonban 96%-uk mégis azt állította, hogy élvezi a gyerekekkel való autózást. A családi autózás, utazás legjobban várt része a szülők válaszai alapján az, hogy beszélgethetnek a gyerekekkel, hangosan énekelhetnek velük együtt és hallgathatják egyedi és naiv meglátásaikat a világról. Röviden: végül megéri a vitatkozás, a rohanás és a káromkodás, amikor a nevetésüket hallhatják az autóban.