balesetmentes városok közlekedés
2019-ben jelentősen több motoros vesztette életét, mint a megelőző évben; fotó: Freepik/javi_indy

Az Életrevaló program egy olyan közös küldetés, amely az Országos Rendőr-főkapitányság, a közlekedésben érintett multinacionális vállalatok és a hazai motorkerékpáros társadalom példaértékű összefogásával jött létre. Célja a zsúfolt városok élhetőbbé tétele, a fenntartható fejlődés és a fiatalabb generációk jövőjének támogatása, illetve a balesetek számának csökkentése.

Balesetmentes városok: főként a közlekedés résztvevőin múlik

A városi közlekedés élhetőbbé tétele hosszú távú munka, amelyből a Continental technológiai vállalat igyekszik maximálisan kivenni a részét, nem csak a személygépjárművek, de a kétkerekűekhez, valamint az infrastruktúrához szállított technológiáin keresztül is. „Stratégiai célunk a motorkerékpárosok vezetésbiztonságának javítása, melyhez úttörő vezetésbiztonsági fejlesztéseinkkel és tesztgyőztes abroncsainkkal igyekszünk termék oldalról hozzájárulni” – mondta el Hornyacsek Zoltán, a Continental magyarországi kommunikációs vezetője. – „Mindemellett együttműködő partnerként is részt veszünk olyan vezetésbiztonságot javító kezdeményezésekben, mint például az Életrevaló program. Hiszen a közlekedésbiztonság jelentős részben a közlekedés résztvevőin múlik. Valamint a döntéseiken és képességeiken, melyeket képzéseken, ismeretterjesztő eseményeken lehet fejleszteni. Ennek kiváló és úttörő példája a MotoMia motoros találkozó. Ennek megrendezésében örömmel vettünk részt az ORFK-OBB, az OMV és a KTM Centrum mellett” – tette hozzá Hornyacsek Zoltán.

motomia tallákozó életrevaló program
A szemléletformálás volt a célja a MotoMia motoros találkozónak

Az Életrevaló program keretében nemrég megrendezett MotoMia motoros találkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása kizárólag komplex jellegű fellépés által érhető el. A szabályozás, a biztonságos közlekedési struktúra, a nagyobb védelmet nyújtó motorkerékpárok forgalomba hozatala, a közúti ellenőrzések végrehajtása, és a baleset-megelőzés egyaránt fontos területek ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni.

Egyre több motoros veszíti életét

A KSH 2019. december 31-i adatai alapján hazánkban a regisztrált motorkerékpárok száma 185 943 volt. Ez több mint kétszerese a 2001. évi állapotnak. Magyarországon a motorkerékpárosok által okozott balesetek száma az elmúlt években növekedett, a balesetek következtében elhalálozott motorosok száma 2017-ig csökkent. Viszont 2018-ban már emelkedett. 2019-ben pedig jelentősen több motorkerékpáros vesztette életét, mint a megelőző évben. Az Életrevaló program és az azt támogató vállaltok célja éppen az, hogy felhívják a figyelmet erre a problémára. Ismeretterjesztő események, illetve edukációs rendezvények segítségével kívánják javítani, élhetőbbé tenni a közlekedést, továbbá csökkenteni a közlekedési balesetek számát.