amerikai autógyártók autógyárak
Amerikában a Ford, a Tesla és a Generl Motors, Európában többek között a Ferrari is orvosi berendezések gyártásába kezd

„Hajrá, autógyártók, lássuk mennyire vagytok jók?” Donald Trump amerikai elnök ezzel a Twitter-üzenettel jelentette be, hogy áldását adja arra, hogy az amerikai autógyártók lélgeztetőgépeket kezdjenek el gyártani.

A legnagyobb amerikai autógyártók, a Ford, a General Motors és a Tesla még múlt héten ajánlották fel, hogy hajlandók gyáraikban fontos orvosi berendezéseket gyártani. Úgy tűnik, erre szükség is lesz, hiszen mint a legtöbb országban, úgy Amerikában is jelenleg ezekből van a legnagyobb hiány. A helyzet komolyságát jelezi, hogy múlt hét szerdán az amerikai elnök aláírta a védelmi termelés rendelet (Defence Production Act) érvénybe léptetését is. A pénteki sajtótájékoztatóján pedig bejelentette, a törvény értelmében az amerikai kormány felgyorsítja a lélegeztetőgépek és egyéb orvosi eszközök gyártását.

donald trump koronavírusDonald Trump az amerikai koronavírus-helyzetről tart sajtótájékoztatót március 20-án (Fotó: Erin Schaff/The New York Times)

A kormány akár kötelezheti is az autógyárakat, hogy segítsenek

A védelmi termelési törvényt még 1950-ben a koreai háború kezdetén fogadta el az amerikai kongresszus, majd széleskörben alkalmazta a hidegháború alatt. A törvény válsághelyzet esetén lényegében széleskörű felhatalmazást ad a szövetségi kormányzatnak és az elnöknek, hogy fontos hiánycikkek gyártására kötelezzen és szabályozza azok termelését.

A cikk a következő oldalon folytatódik.