provence franciaország
(Fotó: vwalakte/Freepik)

A Provence-Alpes-Côte d’Azur régió Franciaország déli részén, tenger és hegyek között található napfényes, mediterrán vidék. Párizstól a TGVgyorsvonattal mindössze 3 órára vár az azúrkék égbolt, a változatos természet és persze a végeláthatatlan provence-i levendula. Provence-ban a tenger a lábaidnál hever, és a hegycsúcsok is csak néhány óra autóútra találhatóak. Cikkünkben most Franciaországba kalauzolunk, ahol az ország egyik legszebb és legváltozatosabb régióját, Provence-t mutatjuk be.

1. Csodálatos hegyek, lankák és vízpartok

dél franciaország
Gordes-ot Franciaország legszebb falvai közé sorolják. Festők kedvelt alkotóhelye, nyáron számos kiállítást látogathatnak a turisták. Itt alkotott sok éven át Victor Vasarely, André Lhote, Marc Chagall és Jean Deyrolle (Fotó: vwalakte/Freepik)

Kiruccanás a természetbe, kulturális programok, édes semmittevés, wellness, finom illatok és napsütés. Egy vidék, amely egész évben ideális a feltöltődéshez. Marseille fehér sziklás partvidékétől kezdve Saint-Tropez kikötőjén át egészen a Toulonig, a Földközi-tenger kék hullámai teszik csodássá a tájat. A történelmi Provence-Alpes-Côte-d’Azur régióban az a nagyszerű, hogy egyszerre élvezheted a tengert, a dombokat és hegyeket, a természeti látnivalókat, a városokat és a nevezetes műemlékeket.

Az Aix-en-Provence-i Granet Múzeumban Picasso, Matisse, Cézanne vagy Van Gogh segítségével fedezheted fel ezt a gyönyörű vidéket (Fotó: hotelduglobe.eu)

Ha kultúrára és történelemre vágysz, látogasd meg Avignont a Pápai Palota árnyékában, Marseille-t a Notre-Dame-de-la Garde Bazilika lábainál. Vagy éppen fedezd fel a Provence-Alpes-Côte-d’Azur régió történelmének különböző időszakát az egyes látnivalókon keresztül, mint például az Arles-i Aréna, Cité Vauban de Briançon városfala, Baux de Provence Vára stb.

2. A provence-i levendula varázsa

Provence és a levendula ma már egy közös fogalom, kihagyhatatlan élmény egy ilyen gyönyörű helyen a levendula szüretelése. Ha itthon is szenvedélyed a kora nyári levendulaszüret, akkor Provence lila ültetvényei egyenesen el fognak varázsolni. Négy megyében – Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse – lehetőség van felfedezni és megismerni a levendula útját. Megismerheted, mennyi csoda rejlik ebben a gyönyörű lila növényben, mely az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált.

Tudtad, hogy a levendulát számos módon használhatod fel a gasztronómiában? Nézd meg tippjeinket! Levendulát mindenbe! Így használhatod fel a sokoldalú növényt

provence levendula látnivalók
(Fotó: vwalakte/Freepik)

Minden júliusban Provence vidékét a levendula illata lengi körül, és minden erről a nagyszerű növényről szól. A Levendula Fesztivál több faluban is megrendezésre kerül, népszerű esemény a helyi lakosok és a turisták körében egyaránt. Többek között megismerheted, milyen sokféleképpen is hasznosítják ezt a kékes-lila virágot. Vásárolj levendulás szappant, illóolajat, levendulamézet, provence-i látképeket és helyi ételeket, italokat is.

Helyszínek: Valensole (általában minden július 3. hétvégéjén), Ferrassieres, Sault, Digne les Bais stb.

További provence-i látnivalók a következő oldalon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3