zselici csillagpark
A Zselicség szívét túraútvonalak és pihenőpontok hálózzák be, de a zselici látnivalók között van falumúzeum, állatvilág, de még csillagpark is. Mutatjuk. (Fotó: Zselici Csillagpark)

A Zselicség szívét – a Zselici Tájvédelmi Körzetet – túraútvonalak és pihenőpontok hálózzák be. A Ropolyi-tó környéke például egész napos időtöltésre ad lehetőséget, de megéri felkeresni a vidék két kedvelt kirándulóhelyét, a Mátyás-kutat és a Dennai-erdő mélyén megbúvó, legendákkal övezett Feneketlen-kutat is. Könnyen felismerhetjük a leveleivel messziről fénylő ezüsthársot, a zselici vidék meghatározó fafajtáját, amelyet 2010-ben az év fájává választottak. Íme a legjobb zselici látnivalók.

Szarvasok, muflonok és őzek a Zselicben

szarvasbőgés gemenci erdőgazdaság
(Fotó: parkerdo.hu)

Szarvasok nyomába eredhetünk a lankák között, festői környezetben elterülő Bőszénfán, s a kézhez szoktatott, szelíd agancsosokat etethetjük, simogathatjuk is kedvünkre. Az 1300 hektáron elhelyezkedő farm több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet, de őshonos magyar háziállatokkal is találkozhatunk itt, sőt a farm gazdag trófeagyűjteményét is megcsodálhatjuk.

 Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

szennai skanzen néprajzi gyűjtemény
(Fotó: szennai.skanzen.hu)

Szenna egyedülálló falumúzeuma a zselici élménytúra és látnivalók egyik kötelező állomása, mely a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás ritka élményével ajándékozza meg a betérőt.

A dél-dunántúli népi építészet legszebb épen maradt talpasházai között sétálhatunk, és betérhetünk az Europa Nostra-díjas skanzen népi barokk stílusban épült református templomába is. A műemlék épületet nem csak jellegzetes festett kazettás mennyezete teszi különlegessé, attól igazán egyedi, hogy ma is működik, aktív szerepet tölt be a falu életében.

A következő oldalon 3 kihagyhatatlan zselici látnivalókat találsz.

1
2