aggteleki cseppkőbarlang
Aggteleki-karszt, Vass Imre-barlang, Jósvafõ közelében.(Fotó: MTI/Komka Péter)

Lélegzetelállító föld alatti és feletti képződmények, barlangi patakok, nyargaló hucul ménes és az egykori mészégetők emlékei – Aggteleken és környékén. Hazánk legészakibb táján valóságos csodavilág várja télen is a kirándulókat. Amint enyhülnek a korlátozások, és újra szabadon járhatunk-kelhetünk, induljunk el az Aggteleki Nemzeti Park felé! Mutatjuk, hogy miért érdemes.

30 km hosszú barlangrendszer várja, hogy felfedezd

baradla barlang aggteleki-cseppkobarlang óriások terme
Baradla-barlangban (Aggteleki cseppkőbarlang) található Óriások terme. (Fotó: Koncz Péter/National Geographic)

Az országhatárokat nem ismerő Gömör–Tornai Karszt alatt húzódó barlangrendszer, vagyis az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjainak legrégebb óta kutatott része, a Baradla–Domica-barlangrendszer méretével, változatosságával és cseppkőformáinak gazdagságával kápráztatja el az ide érkezőt. Az emberi képzelőerő olyan nevekkel ruházta fel ezeket, mint például Anyósnyelv, Mikulás, Tigris, Sárkányfej, Krokodilszáj, Csillagvizsgáló, de van a föld alatt Oszlopok csarnoka és Óriások terme is.

Egész évben látogatható a több mint 30 kilométer hosszú barlangrendszer, de csak vezetett túrák keretében. A barlang jósvafői kijárata mellett az érdeklődők díjmentesen megtekinthetik a Kessler Hubert-emlékházat is.

Aggteleki barlangtúrák

aggteleki cseppkőbarlang
Aggteleki-karszt, Vass Imre-barlang, Jósvafõ közelében.(Fotó: MTI/Komka Péter)

A Baradla-barlang felfedezésére három program közül választhatunk. Érdemes előre bejelentkezni az aggteleki információs irodánál, mert egyes túrák csak megfelelő létszám esetén indulnak. A barlangrendszer három különböző bejáratától induló túra közül kettő kényelmes, egy-egy órás, a harmadik, amelyik a legtöbb látnivalót mutatja be, azonban kétórás, és közben 600 lépcsőfokot is meg kell mászni.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2