bujtor istván filmfesztivál
(Fotó: Bujtor Filmfesztivál)

Az Ötvös Csöpi filmek mellett az elmúlt másfél év humoros és rejtélyes játékfilmjei, dokumentumfilmjei, versklipjei és animációs alkotásai lesznek láthatók. Emellett lesznek még koncertek, színházi előadások, retro utcabál, és kiállítások is Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között.

2020-ban immáron 11. alkalommal kerül megrendezésre a Bujtor István Filmfesztivál. A több napos fesztivált Balatonszemesen rendezik, és a legtöbb program ingyenes. A Filmfesztivált retro filmzenei koncertek színesítik, az esemény díjátadásokkal és konzultációval zárul. A fesztiválra érkező vendégekkel közösen a szervezők meglátogatják Bujtor és Latinovits végső nyughelyét, valamint a Latinovits Emlékmúzeumot is. Emellett számos szabadidős programlehetőséggel, kézműves vásárral, ételudvarral és vitorlázási lehetőséggel várják a látogatókat.

A nagy Ötvös Csöpi filmeket is levetítik

A fergeteges programkavalkád „A nagy csinnadratta” elnevezéssel, Bujtor Balázs vezetésével, rendőr Zsigulis felvonulással indul, s a fesztivál ideje alatt a versenyfilmek vetítése mellett folyamatosan és ingyenesen, Bujtor filmekkel várják az érdeklődőket a Kontakt Kert szabadtéri mozijában és a Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

A fesztiválon a nagy Ötvös Csöpi filmek, mint A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, valamint a Zsaruvér és csigavér című sorozat mellett olyan filmeket is megnézhet a közönség, mint A Pendragonlegenda című magyar történelmi krimi, Latinovits Zoltán és Bujtor István főszereplésével. Levetítésre kerül A három testőr Afrikában című, Rejtő Jenő azonos című regényéből készült 1996-ban bemutatott filmvígjáték is Bujtor István rendezésében.

Kóstold meg Bujtor István kedvenc ételeit

A Bujtor István Filmfesztivál a gasztronómia szerelmeseinek is kedvez, ugyanis a balatonszemesi Művelődési Ház udvara „ételudvarrá” alakul. Itt Bujtor István kedvenc ételei mellett a filmjeiben megjelenő ikonikus gasztronómiai elemek is megtalálhatók majd, mint pl. tükörtojás zsemlével (Kardos doktor reggelije a füredi hajóállomáson, Pogány Madonna), Nagy fröccs (Matuska kedvenc itala), vajas kenyér szalámival/libamájjal vagy csak üresen.

A fesztivál programja az elmúlt évek alatt egyre színesebb lett, a látogatói létszám megtízszereződött. A Balatoni programturizmus szempontjából is kiemelkedő érdeklődésre számot tartó rendezvénnyé nőtte ki magát a Bujtor István Filmfesztivál. Mostanra a program látogatóinak száma már elérte az 5000 főt, míg a kezdetekkor mindössze 4-500 fős látogatói létszámmal bírt. Sokan már kimondottan a fesztivál idejére tervezik balatoni nyaralásukat és látogatnak el Balatonszemesre.

A fesztivál zárásaként augusztus 22-én pedig vitorlás emlékversenyt tartanak a művész tiszteletére Balatonkenesén. A részletes programot az esemény hivatalos oldalán lehet megtekinteni.

Forrás: Bujtor István Filmfesztivál, Facebook