bugatti baby ii

A francia luxusautógyártó különleges darabbal ünnepli 110. évfordulóját, ez lesz a Bugatti Baby II. Az eredeti Baby-től eltérően azonban ezt már nem kizárólag gyerekek számára kínálja a Bugatti. Szerintünk azonban a méregdrága miniautó története sokkal érdekesebb, mint maga az autó.

ettore bugatti
Ettore Bugatti és fia, Roland a Bugatti Baby-vel. (Fotó: Bugatti)

Az első Bugatti Baby-t még maga Ettore Bugatti és fia, Jean építették meg a legfiatalabb gyerek, Roland negyedik születésnapjára. A “játékautó” lényegében a kor legnépszerűbb versenyautójának, a Type 35-nak az 1:2 mása. Habár a mini versenyautó csak egy egyszeri ajándéknak indult, hamar híre ment a gazdag autókedvelők körében, akik szintén ilyet szerettek volna gyereküknek. Az igényeket kielégítve az autó egy évvel később, 1927-től Bugatti Baby néven már hivatalosan is a cég palettájának része volt. Az miniautót végül közel tíz évig gyártották és nagyjából 500 darabot adtak el belőle.

Bugatti Type 35: a valaha létezett legjobb sportautó

A Bugatti Baby-t az a Bugatti Type 35 ihlette, amely az 1924-es lyoni Francia Nagydíjon debütált. Az autót akkor még az eredeti cég, az Automobiles Ettore Bugatti égisze alatt gyártották. A Type 35-öt nem mellesleg a valaha volt legsikeresebb versenyautóként tartják számon. Ez a modell olyannyira jól teljesített fénykorában, hogy több évtizedes karrierje során legalább kétezer profi és amatőr autóversenyt nyertek pilótáik számára.

bugatti type 35 versenyautó
A Type 35 versenyautók fénykorukban átlagosan heti 14 versenyt nyertek (Fotó: Bugatti)

A következő oldalon mindent megtudhatsz a Bugatti Baby II-ről.

1
2