bmw film kezdo
A "The Small Escape" igaz történeten alapul

Egy bravúros szöktetést mutat be az izgalmas BMW film, amelynek főszereplői a kettéosztott Berlinben, 1964-ben kísérelték meg a lehetetlent. A “The Small Escape” igaz történeten alapul. Azt mutatja be, hogyan menekítette ki egy autószerelő az egyik barátját az NDK-ból egy BMW Isetta motorterében. A kisfilmet Budapesten forgatták.

A BMW film a szabadság iránti vágyról szól

És persze az emberi leleményességről, valamint a mérnöki szaktudásról is. A szöktetés őrült ötletnek tűnt, a mozifilmekhez hasonló részletességgel és minőségben kidolgozott alkotás pedig azt mutatja be, hogyan lett az ötletből valóság. A BMW film 1964-be kalauzolja vissza a nézőt. Klaus-Günter Jacobi családja már három évvel a fal felépítése előtt, 1958-ban elköltözött a város keleti feléből. Amikor régi barátja, Manfred Koster megkérte, hogy segítsen neki megszökni az NDK-ból, merész ötlettel állt elő – főszerepben kisautójával, a BMW Isetta-val. Remélte, hogy az autó mindössze 2,3 méteres hosszúsága és 1,4 méteres szélessége nem kelt gyanút a berlini fal ellenőrzőpontjain. Valljuk be: gyakorlatilag még ma is lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy bárkit is elrejtsünk a kétszemélyes BMW Isetta belsejében.

BMW film isetta
A legendás BMW Isetta ma a berlini The Wall Museum emeletén áll

Így alakították a kiskocsit

A rejtekhelyet az autószerelőként végzett Klaus-Günter Jacobi az üléssor mögött, a motor mellett képzelte el. Át is alakította négykerekűjét: nyílást vágott az üléssor mögött húzódó kárpitba, megemelte a kalaptartót és kiszerelte a pótkereket, a fűtést, valamint a légszűrőt. A gyárilag 13 literes üzemanyagtartályt egy mindössze 2 literes tartályra cserélte, így teremtve minimális méretű rejtekhelyet egy ember számára. 1964. május 23-án, röviddel az ellenőrzőpont éjféli zárása előtt a Klaus-Günter Jacobi által átalakított BMW Isetta átgurult a nyitott sorompó alatt.

bmw film jacobi
Klaus-Günter Jacobi

Izgalmas történelemóra hollywoodi stílusban

A „The Small Escape” a BMW Isetta átalakítását és a kockázatos határátkelés történetét mutatja be. A ’60-as évek Berlinjét a kellékek, a jelmezek és a járművek mellett Budapest utcái elevenítették fel: a teljes kisfilmet a magyar fővárosban forgatták. A készítők felépítették a berlini fal egy részletét, az ellenőrzőpontot és a határsávot is, a kellően nyomasztó hangulat pedig az első másodperctől kezdve fokozódik. „Feltalálásuk óta az autók mindig is a szabadság és az önmegvalósítás szimbólumai voltak. Az autók összehozzák az embereket. Ez a momentum határozza meg a kisfilmben felidézett helyzetet is” – nyilatkozták a bajor prémiumgyártónál, akik kisfilmjükben azt a tüzet és azt a bátorságot idézik fel, amely sikerre vitte a lehetetlennek tűnő szökési kísérletet.

A „The Small Escape” című kisfilm a berlini Friedrichstraße-n álló The Wall Museum látványos szökési kísérletekről szóló, állandó kiállításának darabjává válik. A múzeum több ezer kiállított relikviát őriz az egykoron kettéosztott város, az elnyomás szimbólumaként emelt vasfüggöny és a szigorúan őrzött ellenőrzőpontok történetéről. A múzeum felső szintjén áll a szöktető autó, a BMW Isetta. Klaus-Günter Jacobi (79) pedig idegenvezetőként kíséri végig a látogatókat a múzeum termein.

A BMW film pár napja debütált a tévében és a BMW felületein, ha lemaradtál róla, nálunk megnézheted, íme:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •