8. A Duna és a három grácia szobor

három gárcia szobor budapesti látnivalók
(Fotó: Petrazworld)

A Vörösmarty teret elhagyva és átsétálva az Erzsébet térre, található egy szép fehér szökőkút szobrokkal díszítve. A Danubius kút nevet viselő alkotás tetején lévő férfi szobor a Dunát jelképezi, míg alatta a 3 hölgy a Dráva, a Tisza és a Száva folyók megtestesítői. Ybl Miklós tervezte és eredetileg a Kálvin téren állt, a II. világháború után helyezték át az Erzsébet térre. A szobor körül nyári kellemes időben szabadtéri táncos esteket szoktak tartani. Nekem kifejezetten tetszett ez a történet, hogy a folyókat megszemélyesítve ábrázolják. De vajon miért pont a Duna a férfi?

9. Michael Jackson emlékfa

michael jackson fa
(Fotó: Szeretlek Magyarország)

Az Erzsébet tér másik oldalánál, a Kempinski szállodával szemben áll egy különleges emlékfa, amely telis-tele van Michael Jackson képével, fotójával. Vajon miért? A világhírű énekes és táncos, 3-szor is járt Magyarországon; legelőször 1994-ben, a History albumának klipjét forgatta hazánkban és a rajongók e fa köré telepedtek le, hogy figyelhessék a popikont, aki ablakából integetett le, illetve beszélt is hozzájuk (sőt, állítólag ajándéktárgyakat is ledobott nekik). Halálakor, 2009. június 25-én a rajongói e fa köré gyűltek össze emlékezni a fantasztikus popsztárra és teszik ezt azóta is minden évben.

10. A 231 éves fa

A legkülönlegesebb sztori azonban a végére maradt. A szecesszió stílusban, 1907-ben a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként épült, ma már 5 csillagos szállodaként működő épület előtti parkban ki hinné, hogy egy 231 éves fa áll, amely „szemtanúja” volt még Ferenc József koronázási ceremóniájának is?! Mennyi mindent átélhetett ez a fa, amelyet ma már támasztani kell, nehogy kidőljön!

A cikk eredeti szerzője Szabó Petronella, a petrazworld.com utazási blog szerzője

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4