bajszos villamos
(Fotó: BKK)

Bajuszos villamosok hívják fel a figyelmet a férfiak egészségére Budapesten. A Budapesti Közlekedési Központ és az Astellas Pharma közös kampányában a következő hetekben a legforgalmasabb budapesti villamosvonalakon „bajszos Combinók” közlekednek, jelezve hogy a november a prosztatarák-megelőzés hónapja.

Movember: a bajusznövesztés hónapja

Egy ausztrál kezdeményezés alapján novemberben világszerte sok férfi egy teljes hónapra félreteszi a borotvát, és megnöveszti a bajuszát. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel. Valamint hogy rendszeres szűréssel megelőzhető az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák.

2020 novemberében a BKK is csatlakozott a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére hívják fel a férfiak, valamint a velük együtt élő, a rájuk vigyázó hölgyek figyelmét.

Bajuszos villamosok járnak a 4-es 6-os vonalán

movember bajusz prosztatarák
45 éves kor felett évente ajánlott a prosztatarákszűrés még akkor is, ha nincs panaszod. A korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének egyik legfontosabb feltétele. (Fotó: studiogstock/Freepik)

Budapest legforgalmasabb villamosvonalain – a 4-es és a 6-os villamos vonalán – azért növesztettek bajuszt a Combinók, hogy a kampány fontos üzenete minél több utashoz eljusson. A megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett posztereken szintén a prosztatarák-megelőzést és a -szűrés fontosságát hangsúlyozzák.

A prosztatarák hazai statisztikája riasztó: 6000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Ehhez az is hozzájárul, hogy a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől, és – ahogy azt a kampány is hangsúlyozza – gyakran a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra.

Forrás: Budapest Közlekedési Központ