beutazási korlátozások
(Fotó: Freepik)

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a kormány ismét a beutazási korlátozások bevezetése mellett döntött, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap. Az operatív törzs javaslatára arról döntöttek, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolják az államokat és ennek megfelelően korlátozzák az onnan érkezők határátlépését.

Mit jelent a zöld, sárga, piros besorolás?

koronavírus utazás térkép turista
Számos országba utazási korlátozás lépett érvénybe vasárnap óta (Fotó: Freepik)

A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra:

  • Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.
  • Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

A beutazási korlátozásokról szóló július 12-i teljes kormányrendelet itt olvasható el.

A következő oldalon megtudhatod, mely országok kerültek a sárga és vörös kategóriába.

1
2